2025.01.17. 20:59
Szegeden készítették régen, most sokan visszasírják
A szocializmus íze, sokan így hivatkoztak rá.

A Szegedi Konzervgyár a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő vállalkozása volt a szocializmus idején, amely az 1982-es átalakulások után kezdett el igazán fejlődni. A gyár innovatív ötletei között szerepelt a tubusos krémek gyártása, ami olcsóbb, praktikusabb és helytakarékosabb alternatívát jelentett a hagyományos csomagolással szemben. A Szegedi Szalámigyárral és Húskombináttal kötött megállapodás lehetővé tette a szalámigyártás során megmaradt alapanyagok felhasználását, így született meg az ikonikus Útitárskrém és Májaskrém, amelyek gyorsan nagy népszerűségre tettek szert.

Az Útitárskrém, amelyet eredetileg kempingezéshez fejlesztettek, gyorsan a gyár egyik legsikeresebb terméke lett, évente közel 2 millió darabot adtak el belőle. Bár a terméket sokan szerették jellegzetes ízéért és praktikus csomagolásáért, mások idegenkedtek a belsőségeket és darálékokat tartalmazó összetevőktől. Az évek múlásával a modern termékek kiszorították a boltok polcairól, de máig nosztalgiával emlékeznek rá azok, akik számára ez a szegedi gyár által megalkotott "szocializmus íze" a gyermekkorukat idézi.