2025.04.23. 20:26
Nem mindennapi húsvétot szervezett egy ismert szegedi orvos – galériával, videóval
Több mint ötven rászoruló lakott jól, ráadásul igazi húsvéti finomságokkal a szegedi ferences konyhán Rokszin Richárd és barátai jóvoltából a minap. A fiatal transzplantációs sebész, aki a Konyhafőnök című gasztronómiai műsorban is szerepelt, maga főzött sonkát és tojást a nehéz sorsú vendégeknek.
– Részemről ez nem öncélú magamutogatás. Azért örülök, hogy sikerült némi ismertségre szert tennem, mert így fel tudom hívni a figyelmet jó ügyekre és ezekhez támogatókat is tudok megnyerni – mondta Rokszin Richárd szegedi transzplantációs sebész, akivel olvasóink gyakran találkozhattak, és aki a napokban barátai közreműködésével hajléktalanoknak, rászorulóknak főzött ízletes húsvéti menüt az alsóvárosi ferences konyhán. Megírtuk róla többek között, hogy öt évvel ezelőtt a Konyhafőnök című gasztronómiai vetélkedőben csillogtatta meg gasztronómiai tudását, de azt is, hogy tavaly a Szerencsekerékben nyert 3 millió forintot. Idén tavasszal a vármegyei civil véradó hét fővédnöke volt.

Több mint ötven rászoruló lakott jól
Rászorulóknak először tavaly karácsonykor főzött. A jótékonykodáshoz a legnagyobb inspirációt az adta neki, hogy 5 évvel ezelőtt megoperálta Farkas Lászlót, aki egy baleset miatt deréktól lefelé lebénult és ezt követően nemes ügyek szolgálatára tette fel az életét. A mostani főzéshez a hozzávalókat Rokszin és ismerősei, barátai adták össze, illetve olyan vállalkozók, akik már említett ismertsége révén tettek felajánlást. A sebész a rászorulóknak füstölt sonkát főzött a közkonyha százliteres lábasában, persze borókabogyóval és szegfűborssal fűszerezve, illetve 150 darab tojást. A legnagyobb kihívást egyébként ez utóbbiak megpucolása jelentette. Az étel mellé jutott mindenkinek üdítő és sütemény, illetve kalács is; a felszolgálásban még a fiatal szakorvos gyerekei is segítettek – ők 3 és 5 évesek.
Transzplantációs sebész főzött ünnepi menüt
Fotók: Szabó Imre
A transzplantációs sebész meghatódott
A munkának a csapat délután 3-kor látott munkához. A vendégek este 7-re érkeztek, összesen 50-60 ember lakott jól az ünnepi finomságokkal.
– Örültem, hogy sikerült ennyi ember napját szebbé tenni. Azt viszont nem tudtam könnyek nélkül nézni, hogy a legtöbben még repetát is kértek – mesélte meghatottan.
Rokszin azt mondta, a következő hasonló akciót kora őszre tervezi. Eredeti elképzelése szerint évente kétszer főzött volna rászorulóknak, de most, látva a segítők lelkesedését úgy gondolja, akár többször is lehet.