Helyi életstílus

2019.11.22. 17:24

Kutyánk a gyerek legjobb barátja lehet

Putnik-Mayer Yvette szegedi kutyapszichológust sokszor a kismamák azért keresték meg, mert nem bíztak a kutyájukban. Féltek, ha megérkezik a baba, esetleg kedvencük bántani fogja. A szakember második könyve nemrég jelent meg Kutya kötelességed, ha jön a baba címmel, és többek között az ilyen aggodalmakra ad gyakorlati megoldásokat.

Kancsár Tímea

Putnik-Mayer Yvette kislányával, Milanával, és kutyáikkal, Pontival és Palacsintával.

– Egyszerűbb, még a baba megszületése előtt felkészíteni a kutyát a sokszor durva gyermeki bánásmódra. Például, amikor elkezdi tépkedni az állat szőrét, rajta megtámaszkodva áll fel... Utána előkerül a lábbal hajtható kismotor, ami zörög, csattog, amitől a kutya fél. Vagy fordítva: gyermekünk fél, mert a kutya felugrál – mutatott rá néhány veszélyes szituációra Putnik-Mayer Yvette, a Kutya kötelességed, ha jön a baba című könyv szerzője. Megtudtuk, amikor megszületett a második gyermeke, maga is számos plusz tapasztalatot szerzett a témában, ezeket meg is osztja az olvasóval.

A tanítás értékké válik

– A felkészülés, a tanítás értékké válhat. Hiszen sokan elpasszolják a kutyát, amikor gyermekükre nézve veszélyesnek érzik. Emiatt rengeteg kedvenc kerül utcára, menhelyre vagy olyan gazdához, ahol nem jó neki. A kutya is érző lény, ne a „könnyebb” megoldást válasszuk! A befektetett munka megtérül, hisz később a gyermekünk és a kutyánk a legjobb barátokká válhatnak – biztatott Putnik-Mayer Yvette.

Putnik-Mayer Yvette kislányával, Milanával, és kutyáikkal, Pontival és Palacsintával.

A gyereksírás nem lehet akadály

Arra a kérdésünkre, hogy a gyereksírásra miként lehet tréningezni, azt javasolta, próbáljuk ki otthon, hogy egy síró játékbabával törjük meg a csendet. Sok kutya ugatással reagál. De meg lehet neki tanítani, hogy fejezze be.

Ehhez a legelső lépcsőfok, hogy megtanítjuk a „nem”-re.

Amikor hazaviszik a babát

Amikor hazaviszik a babát a kórházból, meg kellene ismerkedniük, hiszen a kutyát ilyenkor csak az érdekli, hogy kié az idegen szag.

– Általában a szülők félnek, nehogy az állat megnyalja a kisgyerek kezét vagy az arcát. A „nemet” itt is lehet alkalmazni, ha túl közel menne a kutya. De muszáj engedni, hogy megszagolja, hiszen ugyanolyan, mint a gyerek, ha valamit tiltanak, annál jobban akarja, mert kíváncsi. Tanítani kell a kutyát, hogy ne éljünk örök aggodalomban – tanácsolta a kutyapszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában