Kézigránátot is dobáltak a bedősök

2020.09.11. 13:45

Haditornára készülnek az erdészetis diákok – Fotók

Az Országos Haditorna Verseny házi selejtezőjét rendezték csütörtök délután az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskolában. Volt kézigránát-hajítás, lövészet, Lucsi pedig mindenkit lefutott.

Arany T. János

Futottak, célba lőttek és célba dobtak a középiskolások. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Fusd már le őket, Lucsi! – biztatták a többiek csütörtök délután verőfényes napsütésben az er­­dő szélén az ásotthalmi Bedő Albert szakiskola futballpályáján Nistor Luciant, azaz Lucsit, aki eleget tett a kérésnek, fölényesen lefutotta a többieket.

Erkölcs, akarat és állóképesség

A kiírásban szereplő nagyon hivatalos leírás szerint a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium ebben a tanévben is meghirdette a Csongrád-Csanád megyei középiskolás csapatok részére a haditornaversenyt. Célja a honvédelem ügyének népszerűsítése, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése és a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságai­nak és fizikai képességeinek fejlesztése. A hivatalos kiírás nem nagyon érdekelte a bedős diákokat, de szemlátomást nagyon jól érezték magukat a házi előselejtezőn.

Három versenyszám

Három helyszínen zajlottak az események sűrű egymás­utánban. A kívülálló szemlélő számára először nem volt teljesen egyértelmű, ki kivel van, de aztán segítettek a diákok. A rutinosok a végére érkeztek.

– Most jöttünk, várjuk, hogy a tömeg csillapodjon – mondta a tizenegyedikes Szabó Mátyás Manó.

 

A fiatalok három versenyszámban mérték össze ügyességüket: futás, lövészet és grá­­náthajítás. A futásnál a gyor­­saság számított, a dobásnál fekve, térdelve és állva kellett 5, 10 és 15 méterre elhajítani a gránátutánzatot, míg a lövészetnél öt kis vaddisznó és vadkacsa volt a cél.

A lényeg a csapatépítés

A versenyt lebonyolító pedagógusok egyike, Bánhidy Zoltán elmondta, a verseny lényege, hogy sok diákot megmozgasson.

– A kilencedikeseknek ez egy csapatépítés is, számukra ez az első közös, iskolai rendezvény, ahol megismerkedhetnek egymással és a többiekkel – magyarázta. Szabados Zoltán tavaly a legjobb négybe került, akik az iskolát képviselték a megyei döntőn. Azt mondta, ott a lövészet volt a legnehezebb, mert itt légpuskával lőnek, ott pedig másmilyen fegyvert kellett használni. A megyei döntőre a szentesi Damjanich János laktanyába a legjobb négy diák jut tovább, ahol majd a következő versenyszámokban kell teljesíteniük: fegyveres váltófutás, akadálypálya, elsősegély, honvédelmi totó, lézerfegyveres lövészet, kézigránát célba hajítás, figyelés, tájékozódás, távbecslés totó és tájfutás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában