Sáskákat esznek

2020.09.12. 10:20

Krokodilfiókák keltek ki a Vadasparkban – Fotó

Bobó és Barbi igazi mintaszülők – áll a Szegedi Vadaspark hírlevelében, ami arról tudósít: idén két tompaorrú krokodil fiókát fedezhetnek fel az éles szemű látogatók a medencéjükben.

F.J.

Fotós: Lajos Endredi

Fotós: Lajos Endredi

A krokodilpár évről évre neveli fel kicsinyeit a hüllőktől nem megszokott gondoskodással, a „krokodilbébik” júliusban keltek ki a parton épített költődombban. Szépen fejlődnek, egyelőre még rovarokat esznek, gondozóik például sáskákat szórnak a vízbe. Később áttérnek majd a gerincesekre: a felnőttek halakkal, kisemlősökkel táplálkoznak.

Fotó: Endrédi Lajos

A krokodilfélék tojással sza­­porodnak, de nem hagyják azo­­kat magukra, eltérően a hül­­lők többségétől. A kikelés­­re kész fiókák kvartyogó hangjára felfigyelve segítenek a kelésben, és akár egy-két évig is vé­­dik az utódaikat. A szülők a vadasparkban még a gondozókat is hevesen figyelmeztetik, ha túl közel merészkednek az ifjakhoz. A tompaorrú krokodil a legkisebbek közé tartozik a családján belül, de erőteljes testfelépítésű. Az emberre nem támad, eredeti élőhelyén, Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben elsősorban a húsáért vadásszák.

A tompaorrú krokodilokat a vadaspark nemzetközi törzs­könyvi program keretében tartja és szaporítja. Többnyire két-három krokodilt nevelnek fel, a mostani szaporulatra is jelentkezett már egy állatkert: pár hónapon belül valószínűleg el fogják hagyni szegedi ottho­nukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában