A fadoktor a Teleki utcában vizsgálódott.

2020.10.20. 12:40

Megvizsgálják a fák állapotát Makón

Szabó Imre

A fadoktor tegnap a Teleki utcában vizsgálódott.

Fotó: Szabó Imre

Makó többek között vad­gesztenyesorairól is nevezetes – a fák több utcát, teret ékesítenek, de szemmel láthatóan régóta betegek. Az önkormányzat most felkérte a neves szegedi szakértőt, Szabó József Kristófot, hogy két utcában mérje fel a növényeket.

– A felmérés eddigi eredményei szerint a vadgesztenyefák állapota átlagos. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy itt nincsenek nagyon öreg fák – mondta Szabó József Kristóf okleveles erdőmérnök, faápoló, favizsgáló szakmérnök. Az Úri utcát már felmérte, a Teleki utcában ezekben a napokban folyik a műszeres vizsgálat. Mint mondta, Makón óvják a vadgesztenyefákat vegyszeres kezeléssel az aknázómoly támadása ellen, ez azonban sajnos nem jelent százszázalékos védelmet.

A fadoktor október 19-én a Teleki utcában vizsgálódott. Fotó: Szabó Imre

Az Úri utcában mintegy 40-50 fát vizsgált meg. Ezek közül hármat biztosan ki kell vágni, mert belül csőszerűen korhadtak. Ez nem mindenütt látszik, de a műszeres vizsgálat ezt igazolta. Van még néhány további példány, amit ifjítással, a lomb visszametszésével egyelőre meg lehet menteni, de ezek is rendszeres ellenőrzésre szorulnak a továbbiakban.

Csermák Szilvia, a város zöld tanácsnoka azt mondta, a szakember évek óta jár Makóra, amikor valamilyen fával gond van. Most Úri utcai lakók panaszai nyomán invitálták. Kiemelte, azokat a kezeléseket alkalmazzák majd, amelyeket javasol. Ahol pedig kivágásra van szükség, ott pótolják az állományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában