Máté Bence: a természet szépségéből élek

2020.10.11. 12:09

Turistáknak tervez leseket a világhírű természetfotós

Húszéves lesépítő tapasztalatát most a turizmus és a természetvédelem szolgálatába állítaná Máté Bence. Bárki által látogatható megfigyelőhelyeket tervez, hogy a természetes élővilágot olyan közelségből lehessen megfigyelni, amelyre eddig csak állatkertekben volt lehetőség.

Timár Kriszta

Bárki által látogatható megfigyelőhelyeket tervez a világhírű természetfotós, Máté Bence

Fotó: Török János

Húsz éve tervez és épít leseket Máté Bence. A világhírű pusztaszeri természetfotós eddig ezeket csupán egy célra használta: természetfotózásra. Legújabb projektjében azonban tapasztalatait immár a turizmus és a természetvédelem szolgálatába állítaná, ugyanis olyan építményeket álmodott meg, amelyekből nem csupán a fotósok, de bárki testközelből szemlélhetné a vad élővilágot.

– A természetben az állatok félénkek, így azokat csak olyan távolságból lehet látni, ahonnan nem lehet őket megfigyelni – magyarázta lapunknak Máté Bence.

– A természet szépségei­ben gyönyörködni azonban remek szabadidős tevékenység, ezért arra gondoltam, hogy ebből programot is lehetne szervezni. Ezért nemzeti parkokat és szervezeteket kerestem fel, hogy olyan leseket terveznék számukra, amelyeket az átlagemberek használhatnának – mesélte a fotós. Több éve keresi a megfelelő helyszíneket, három helyen pedig már szinte biztos, hogy megvalósulnak ezek a be­­ruházások. A Székes­fehérvár melletti Sóstón, a Ba­­latonfelvidé­­ki Nemzeti Parkban és a Hortobágyi Nemzeti Park halastó rendszerénél is elkezdődhetnek az építési munkák – akár már a jövő évben is.

Bárki által látogatható megfigyelőhelyeket tervez a világhírű természetfotós, Máté Bence

– Hasonló leseket szeretnék létrehozni, mint a fotósok számára, csak itt nem a képi világ, hanem a megfigyelés lesz a kö­­zéppontban – mesélte Máté Bence. – A víz vagy a föld alól, illetve az állatok perspektívájából lehet majd szemlélni ezekből az élővilágot olyan közelségből, amelyre eddig csak állatkertekben volt lehetőség. A közeget a le­­sek körül természetesen létrehozzuk, az állatok azonban szabadon lesznek, vagyis nem lesz két nap, amikor ugyanazt lehet majd látni ezekből – beszélt terveiről. Hozzátette: a lesek építéséhez ő csak a szakmai tapasztalatot adja, a tulajdonos pedig a tervek szerint közcélú, nonprofit formában működteti majd.

– Én 20 éve a természet szépségéből élek, ezzel a programmal ezt most másoknak is megmutathatom. Emellett pedig a környezetvédelem magasabb szintre emeléséhez is hozzájárulhatok – magyarázta Máté Bence, miért vág bele ebbe a többéves programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában