Karácsony közeledtével többet költünk

2020.12.01. 18:30

Ezek a biztonságos online áruházak ismertetőjegyei

Hazánkban az előző években egyre többet költöttek az emberek, ahogy közeledett a karácsony. A KSH kimutatásából kiderül, míg 2004-ben 538 milliárd forintot szántak karácsonyi bevásárlásra a magyarok, tavaly már majdnem 1000 milliárdot. Hogy az idei év hogy alakul, azt a koronavírus miatt nem lehet előre tudni, az azonban valószínű, hogy egyre többen választják az online vásárlást. Cikkünkben eláruljuk, hogyan lehet megállapítani egy-egy webáruházról, hogy biztonságos-e.

Tóth Zoltán

Karácsony közeledtével többet vásárolunk, online is. Illusztráció: Pexels

Online áruház vagy bevásárlóközpont? Egy kutatás szerint a tavalyi évhez képest nincs érdemi változás. 2019-ben a megkérdezettek 86 százaléka tette le a voksát az online vásárlás mellett, és csak 24 százalék vallotta, hogy bevásárlóközpontokban szerzi be az ajándékokat.

Az online vásárlások tendenciája a pandémia miatt erősödni látszik, és a kutatás szerint az internetezők 41 százaléka kifejezetten a járvány miatt választotta ezt.

Az online vásárlásnak számos előnye van a jelen élethelyzetben. Amellett, hogy maradhatunk otthon, beszerezhetünk mindent a fotelből, sőt ATM-hez sem kell elmennünk. A legtöbb futárszolgálatnál már fizethetünk bankkártyával, ha utánvéttel rendeltük is a csomagot.

Mindezek mellett továbbra is a második legnagyobb csoportot alkotják, akik bevásárlóközpontban néznek karácsonyi ajándékok után, őket követik népszerűségben a ha­gyományos, utcáról megközelíthető boltok és szaküzletek.

Nem kell félni

Aki vásárolt már online, vagy csak megnézett néhány web­shopot, az tudja, hogy a nézelődés után „jobbnál jobb” ajánlatok érkeznek a telefonjaink és számítógépeink böngészőibe. Ezzel alapvetően nincs is baj, mert olyan termékeket kínálnak, amik érdekelhetnek minket. Viszont karácsony előtt az utóbbi években megsokszorozódott az adathalász weboldalak száma, mert ez a legaktívabb időszaka az online vásárlásoknak. Ilyenkor a felugró reklámok közt a megsokszorozódó oldalak miatt óhatatlanul előfordul egy-egy olyan, amelyeknek csak az adataink kellenek.

Hamis webshopok

A legfontosabb szabálya az internetes vásárlásnak, hogy ami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, az valószínűleg úgy is van.

A feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús, ahogyan az is, ha egy internetes áruháznak nincs fizikai címe, csak az online térben működik.

Ha pedig nem ismerjük a weboldalt, ne adjunk le nagyobb rendelést. Ha számunkra új az adott oldal, inkább egy kisebb rendeléssel próbáljunk tapasztalatot szerezni.

Karácsony közeledtével többet vásárolunk, online is. Illusztráció: Pexels

Az egyik legnagyobb ma­cera, ami egy online vásárlásban jelentkezhet, az egyben az egyik legfontosabb részlet is lehet, ez pedig az ÁSZF. Az Általános Szerződési Feltételeket érdemes elolvasni, ugyanis sok internetes áruház, aukciós oldal nem vállal felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért

Ha az internetes oldal címe előtt nem szerepel a https:// vagy egy zöld lakat, akkor nem biztonságos portálról van szó.

Persze ez nem feltétlen jelenti azt, hogy adathalászok hozták létre, de mindenképpen könnyebb dolguk van egy ilyen oldalon.

Ha a regisztrációhoz nem kérnek e-mail-címet, csak nevet és telefonszámot, egyértelmű jele az adathalászatnak. Ilyen esetben egy nagyon csábító ajánlattal szoktak előállni, és máris a név és telefonszám rubrika ugrik elő. Veszélyes lehet a bankszámlánkra nézve, ha fizetés után pár perccel nem kapunk értesítést a vásárlásról. Ha ez történik, mindenképpen próbáljuk meg felvenni az eladóval a kapcsolatot, de ha ez nem megy, a bank felé azonnal jelezni kell, hogy csalás áldozatává váltunk.

Megbízható helyek

Érdemes leellenőrizni a weboldalt, ahonnan vásárolni szeretnénk a scamadviser.com oldalon. Itt elég beírni az internetes oldal nevét, és azonnal kiderül, megbízható-e. Ha ezek után is ké­­telkedik, a közösségi média platformok kommentjei, vagy az adott hely értékelése segítség lehet a dilemma eldöntésében.

Az is garanciát jelenthet, ha van valódi, fizikai címe a webshopnak, de az is bizalomra adhat okot, ha rendelkeznek magyar nyelvű ügyfélszolgálattal.

Természetesen ha külföldről rendelünk, akkor ezeken felül az angol nyelvű ügyfélszolgálat megléte lehet a biztosíték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában