országos pályázatot hirdettek

2021.01.05. 09:30

Saját édent teremthetnek a gyerekek- ökokertet nyerhetnek az általános iskolák

A haszon-, gyógy- és dísznö­vények egymást segítik a természetes kert típusban, kölcsönösen védve egymást a kár­­tevőktől és a betegségektől. A vegyszermentes termesztés eleinte bonyolultnak tűnhet, de megéri a fáradozást: a termények egészségesek, és támogatja a környezetet.

T. Sz.

20200519 Algyő Ezerjófű egyesület gyógynövénykertje. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: zsálya

Fotó: Illusztráció / Frank Yvette

A Zabosfa Ökokert országos pályázatának célja, hogy minél több gyerek kipróbálhassa magát kertészként az iskola kerítésén belül.

Kiírásukban úgy fogalmaztak: a kert tanít. A kert életre nevel.

A kert életeket nevel. Minden gyereknek hasznára válik, ha megismerkedik a növényter­mesztés alapjaival, és megtanulja, mi­­lyen az, ha maga dolgozhat meg egy-egy érett gyümölcsért, szép virágért.

A pályázatra valamennyi ál­­talános iskola jelentkezhet, akár több, az ökokert kialakítását, fenntartását és a hosszú távú célokat részletező beadvánnyal egyszerre. A projekt támogató­­ja három ötlet megvalósítását támogatná. Az első helyezettnek tíz hónapig, összesen egymillió forint értékben segítenek létrehozni a nyertes iskola udvarán egy ökokertet, amelyet a pályázók a saját terveikkel maguk építenek fel.

A fenntartást további két évig háromszázezer forinttal támogatják, amennyiben az első év végére megvalósul a pályázatban kijelölt cél. A második helyezett iskola 250, a harmadik 150 ezer forint értékű, kertieszköz- és vetőmagcsomagot kap.

A pályaműveket elektroniku­san fogadják január 20-ig a [email protected] e-mail-címre, a tárgyban megjelölve: „Zabosfa Ökokert pályázat”. A zsűri döntése február 10-től nyilvános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában