Évek óta nem volt hazánkban veszettség

2021.02.19. 10:30

A határ túloldalán több veszett róka is felbukkant

Néhány hónap alatt harmadszor diagnosztizáltak veszettséget Romániában, a határ közelében. Tavaly év végén egy kutyában és egy szarvasmarhában, majd idén február 1-jén egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust. Magyarországon évek óta nem fordult elő veszettség.

Kovács Erika

Bár a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően Romániában is egyre inkább visszaszorul a veszettség, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá – írta közleményében a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih).

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség, amely a beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy emberre. Többszörös előfordulása a román határtérségben a hazai járványügyi helyzet szempontjából is aggályos, mert a fertőzött állatok nagy távolságokat is megtehetnek, így a betegséget a magyarországi rókaállománynak is átadhatják. A februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát.

– A magyar állam a rókák immunizálásával tartja kordában ezt a betegséget. Magyarországon 2017 óta egyáltalán nem fordult elő veszettség

– mondta Gémes László, a Magyar Országos Vadászati Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke.

– Nálunk eddig is nagyon szigorúan vették ezt a kérdést. A vadászatra jogosultaknak a vadászati hatóság vadbecslés alapján minden évben előírja a ragadozógyérítés darabszámát. A tájegységi fővadászok ellenőrzik, hogy ennek a kötelezettségnek eleget tettek-e. A Nébih azt írja elő, hogy minden vadászatra jogosultnak meghatározott számú felnőtt rókát vagy aranysakált kell biztosítania az immunitásvizsgálathoz. A vadászatra jogosultak megyénkben mindig maradéktalanul eleget tesznek ennek. Szerencsére évek óta nem fordult elő veszettség sem a megyében, sem pedig az országban – hangsúlyozta Gémes László.

Az országhatárhoz közeli romániai esetek kapcsán a Nébih a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, míg a macskáké ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában