Még mindig túl sok

2021.02.13. 12:34

A szülések 44,3 százaléka császármetszéssel történt a megyében

Valamivel csökkent a hasi műtéttel történő szülések száma az országban, de még így is magas az arány, amit befolyásol az, hogy egyre idősebb korra tolódik a gyermekvállalás. Megyénk az ötödik helyen áll a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján.

Kiss Anna

 

Egy százalékkal csökkent a császármetszések aránya ha­­zánkban, ugyanis míg 2019-ben 42, addig 2020-ban a szülések 41 százaléka történt hasi műtéttel – ez derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Egyébként 2016 és 2019 között folyamatos volt az emelkedés, 3 év alatt 3 százalékpontot növekedett az arány, ezen a tendencián sikerült most változtatni.

A Mandinernek eljuttatott számokból az látszik, hogy a legtöbb ilyen beavatkozás Bács-Kiskun megyében történt, ahol csaknem minden második terhesség végződött császárral, a szülések 48,66 százaléka. A legkevesebb Hajdú-Bihar me­­gyében volt: 32,52 százalék. Csongrád-Csanád megye az ötödik helyen áll, az itt világra jött csecsemők 44,3 százaléka született császármetszéssel.

Kiderült, megalapozott a csá­­szármetszés akkor, ha a magzat vagy az anya veszélyben van a szülés közben.

Például ha a természetes szülés során fennáll a lehetősége an­­nak, hogy a gyermeknél oxigénhiányos állapot alakul ki, vagy nincs más mód a szülés befejezésére. A programozott császár pedig akkor indokolt, ha ez a veszélyhelyzet a szülés megindulása előtt is jó előre látható.

A szakemberek szerint a ma­­gas arányt okozhatja az is, hogy egyre idősebb korra tolódik a gyermekvállalás, valamint hogy sok az elhízott, a szív- vagy cukorbeteg, esetleg magas vérnyomásban szenvedő kismama. Az ő esetükben nagyobb a koraszülések vagy a szövődményes terhességek aránya, így ez szintén növeli a császármetszések számát.

Százból 41 csecsemő hasi műtéttel jött világra tavaly. Archív Fotó: Török János

Ugyanakkor fontos tudni, hogy 2019. december 9-től már az édesapák is jelen lehetnek a császármetszéssel történő szülésnél a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ahol évente körülbelül háromezer szülést vezetnek le Szegeden, ennek 30-40 százaléka császármetszéssel történik. Akár a hasi műtét előtti utolsó pillanatban is dönthetnek úgy a párok, hogy a férfi is bemegy a műtőbe, ezt néhány papír kitöltése és a steril öltözék felvétele után teheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában