Felszámolják az illegális kereskedelmet

2021.02.08. 07:40

Véget ér majd a kutyabiznisz?

T. Sz.

20201123 Kaposvár Megnőtt az érdeklődés a menhelyi kutyák iránt a járványhelyzetben. Az állatvédők szerint ennek oka, hogy sokan többet vannak otthon, de mivel nyolc utáni kijárási korlátozás alatt is engedélyezett a kutyasétáltatás, sokan ezért tennének szert kedvencekre. Somogyban viszont nem tapasztalnak hasonlót. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert (illusztráció)

– Az áprilistól kötelező FELIR nyilvántartás fontos lépés, hiszen így nemcsak azokat lehet majd kiszűrni, akik a szó szoros értelemben szaporítók és tömegesen exportálják az állatokat kül­­földre, hanem azokat az illegális, be nem jegyzett „menhelyeket” is, ahonnan havonta, kéthavonta szállítanak el kutyákat vagy cicákat külföldre, ki tudja, hová – mondta a szege­­di székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány elnöke, Balogh Ernő az új, áprilistól hatályos kormányrendeletről.

Évente több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba Magyarországról: nagy részük fél évnél fiatalabb, és a szaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállatpiacra. Ráadásul az uniós tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket gyakran illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A korai elválasztás miatt később számtalan egészségügyi problémával küzdenek. Az állatkínzó sza­­porítók, az engedély nélküli kisállat kereskedelem felszámolásáért tett lépések egyike az április 1-től hatályos kormányrendelet.

A kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak.

Az illegális kisállat-kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kedvtelésből tartott állatok forgalmazása április 1-től FELIR azonosítószám köteles, amit a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél kell bejelenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában