Napszínes

2021.03.06. 12:20

Ibolya nyílik a betonban

Én régóta azt mondom, hogy az élet és a szerelem mindig utat tör magának, megállítani nem le­­het. A fiú és a lány egymásra talál, a tarack felveri a betont, a falevél szélén pihenő kullancs gazdaállatra lel, az élet maga a túlélés.

Arany T. János

Az élet egy bájos kis virág képében tört utat magának Szegeden a beton repedésében. Fotó: Sóti Judit

Fotó: Sóti Judit

Ezért küzd ez a bájos kis virág, valószínűleg ibolya, Szegeden egy ház tövének és az utca betonjának találkozásában. Látják, elég egy apró, alig látható kis rés, és máris életre kel a virág. Ilyenek a szenvedé­lyes kis kamasz szerelmesek is, minden fiú talál maga mellé egy lányt, és viszont.Mert ugyebár, ahogyan nagy, szabadságharcos költőnk, a szerelem után epekedő Petőfi Sándor is megmondta, A virágnak megtiltani nem lehet.

Így van ez a szerelemmel is. Lehet tiltani, de felesleges küzdelem. Szabadságra vágyik a növény és a szerelmes pár is.

A szerelem növényként szár­­ba szökken, így lesz belőle bim­­bózó szerelem, amely aztán virágot bont. Hogy aztán mi lesz ezzel a virággal, az már egy másik történet. Csak re­mélni tudjuk, hogy valaki gondját viseli majd eme üde kis színfoltnak.

Az élet egy bájos kis virág képében tört utat magának Szegeden a beton repedésében.
Fotó: Sóti Judit

A végére pedig jöjjön egy kis tudomány, mert minden valamire való szórakoztató cikknek manapság edukálnia is illik. Az ibolya az ibolyafélék családjának névadó és egyben legnagyobb nemzetsége mintegy négyszázötven fajjal. Megtalálható minden trópusi és szubtrópusi területen, emellett az északi és a déli mérsékelt égövbe is benyomulnak – dél felé egészen a Tűzföldig, Dél-Afrikáig és Új-Zélandig. Az Andokban megtelepedett fajok némelyike 4600 méterig is felkapaszkodik. Ha ott kibírja, nem csoda, hogy a szegedi be­­ton sem állhatja útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában