Szorongáshoz vezet

2021.04.29. 14:38

Sok tizenévesnek veszélyben a mentális egészsége

A koronavírus és a digitális oktatás is szorongást okozhat a tizenéveseknél, egyre többen kérnek lelki segélyt a vírushelyzet okozta pszichés teher miatt. E-learning felülettel segítik a felnőtteket, hogy miként nyújtsanak lelki elsősegélyt a tiniknek.

K. A. R.

Forrás: Pixabay

Nincsenek jól lelkileg a tizenévesek, egyre többen kérnek segítséget a lelkisegély-szolgálattól – ez derült ki a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány csütörtöki webináriumán. Az alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála arról számolt be, hogy kevesebb a normatív krízis, vagyis a kamaszkorral járó, minden időben előforduló nehézség miatt segítséget kérő fiatal, ezzel szemben megszaporodott a vírushelyzet okozta pszichés teherrel, lelki betegséggel küzdők segélykérése.

Elmondta, több száz olyan beszélgetésük volt az elmúlt egy év alatt, ami során a fiatalok a koronavírus, az attól való félelmük, a médiában hallott ellentmondásos hírek kapcsán fejezték ki elkeseredettségüket.

Hozzátette, az ifjúság elsősorban nem attól tart, hogy ők maguk betegszenek meg, hanem hogy a szülők, nagyszülők, hozzátartozók kapják el a vírust, ez pedig szintén szorongáshoz vezethet.

Megjegyezte, a szülőknek is nehezített a dolga a fiatalok tá­­mogatásában, hiszen békeidőben egy probléma esetén ők kint vannak a gödörből, így könnyebben tudnak segítő kezet nyújtani, de a pandémia sajátossága, hogy abban mindenki érintett, és most a tizenévesek azoktól a dolgoktól félnek, szenvednek, amiktől a felnőttek is.

Kiderült, a fiataloknál mentális gondot okozhat a digitális oktatás is, mert a lemaradásban lévő diákoknál elmarad a személyes bátorítás, a pedagógusoknak kevés lehetősége van a motiválásra és arra, hogy megdicsérjék a jó teljesítményt nyújtókat.

Ennek hiánya szintén a tanuló szorongását eredményezi.

Reményiné Csekeő Borbála felhívta a figyelmet arra is, hogy a stressz, a kezeletlen depresszió öngyilkos gondolatokhoz vezethet, de ilyenkor nem meghalni akar a fiatal, hanem nem tud megküzdeni valamivel, ezt pedig észre kell venniük a felnőtteknek, és segítő kezet kell nyújtani.

A webináriumon bemutatták azt az e-learning felületet is, amin keresztül a felnőttek kapnak segítséget ahhoz, hogy hogyan adjanak lelki elsősegélyt a nehézségekkel, krízisekkel küzdő ifjúságnak. Ez a www.kekvonal.hu oldal Felnőtteknek opcióban érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában