Szeged

2021.04.21. 16:30

A tavasz színe a fehér

Felénk mostanában nem a karácsony színes, hanem a tavasz, leginkább a virágzó meggyfák visznek színt az elmúlt napok amúgy őszies, már-már pocsék időjárásába.

K. A.

Fotó: Kovács András

Fotó: Kovács András

Az kérdés, hogy milyen termés lesz ebből, mert a kötéshez messze nem ideálisak a feltételek, és nem járnak a méhecskék sem. A sarki kisboltot reggel hatkor nyitó és az elárusító hölgyeket „boldogító” szomszéd utcabeli úr szerint idén nagyon bizonytalan lesz a meggy.

Ápolt, szépen visszavágott meggyfák Szegeden.
Fotó: Kovács András

Majd meglátjuk, másfél fával én is érdekelt vagyok a termésben az utcafronton – az egyik tavaly nagyon kezdett kiszáradni –, fajtája szerint nagy valószínűséggel Pándy. És meghagytam még egy semmire sem jó, nem is mindig leszüretelt kis cigánymeggyfát is a kertben. Az utóbbi élete nem sokon múlt, de megtudtam, hogy a gyümölcsfajták egy része önmeddő, nővirágai csak más fajta fáról származók pollenjével termékenyíthetők meg. Ilyen a Pándy is, amely kiválóan terem, ha a közelében él és virágzik egy egészséges cigánymeggyfa.

Szeged, de szerintem megyénk kertvárosi utcáinak leggyakoribb fája a meggy, majd – jóval lemaradva – a szilva és a cseresznye következik. Valamennyit gyakran és szívesen kóstolom érés­időben a Petőfitelep és a Sajtóház közötti bicikliútvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában