Félrfiak Fókuszban

2021.04.06. 07:45

A Tisza mindig kikapcsolja – A világ vezető gyógyszergyáraival fejleszt közösen a szegedi cég

A jelenleg gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztését és a betegekhez történő mihamarabbi eljuttatását tűzte ki célul a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjaiban részt vevő Pharmacoidea Kft. A szegedi cég élén a 2014-ben az Év Példaképének választott kutatóorvos, Letoha Tamás áll, aki munkatársaival a szervezet egészséges működését támogató gyógynövényalapú termékcsaládot is kifejlesztett.

delmagyar.hu

A szegedi cég élén Letoha Tamás kutatóorvos áll, akit 2014-ben az Év Példaképének választottak. Fotó: Frank Yvette

Miért döntött úgy, hogy az egészségügyi pályát választja? Az orvos szülei hatással voltak önre?

1993-ban, amikor érettségiztem, minden arról szólt, hogy a fejlett kapitalista piacgazdaság az, ami ennek az országnak a felemelkedését biztosíthatja, ezért a budapesti közgazdasági egyetemre mentem tanulni. De szomorúan tapasztaltam, hogy a piacok mozgatórugói igencsak szubjektív és különböző üzleti érdekcsoportok által meghatározott folyamatok, míg ezzel szemben az orvostudomány a természet ősi törvényeinek meghatározott szabályrendszere szerint működik. Így átjelentkeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára. Sokan furcsállták a váltást, de később, az orvosi egyetemmel párhuzamosan egyébként a Közgazdasági Karon is tanultam Szegeden, a befejezésében viszont megakadályozott a számvitel

szigorlat.


A szegedi cég élén Letoha Tamás kutatóorvos áll, akit 2014-ben az Év Példaképének választottak. Fotó: Frank Yvette

Mikor és miért határozta el, hogy céget hoz létre Szegeden? Mi a fő profiljuk?

2005-ben a kormánynak célja volt, hogy az itthon megvalósuló élettani kutatásokat a gyakorlati hasznosítás irányába mozdítsa el. Ez motiváló volt számomra, így 2006-ban beszálltam a Szegedi Biológiai Kutatóközpont megalakuló cégébe, ez volt a jelenlegi Pharmacoidea Kft. elődje. Először funkcionális élelmiszereket fejlesztettünk, valamint Szilák Lászlóval több olyan gyógyszerfejlesztési eljárást dolgoztunk ki, amelyeket az EU és az USA szabadalmi hivatalaiban is bejegyzett szabadalmakként fogadtak el. Ezeknek is köszönhetem, hogy 2011-ben meghívtak Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjába, amely többek közt a jelenleg aktuális mRNS- és egyéb biológiai gyógyszerek célba juttatását próbálta feltérképezni. Azóta folyamatosan részt veszünk partnerként a világ vezető gyógyszergyárainak fejlesztési projektjeiben, ezek leginkább a génterápiás hatóanyagokhoz köthető gyógyszerfejlesztésekre fókuszálnak. Emellett a cégem működtet egy gyógynövényalapú étrend-kiegészítők gyártására fókuszáló üzletágat is. Ezen termékeink folyamatosan a MagyarBrands Innovatív Márka díjban részesülnek.

Étrend-kiegészítők kifejlesztése, kutatások, ritka betegségek vizsgálata. Hogyan fér meg egymás mellett mindez?

Ezek a kutatások számos célmolekulán keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Így ezek közös molekuláris jellemzői egymás hatékony feltérképezését is elősegíthetik. A gyógynövény-hatóanyagok, bár iparjogvédelmi okokból manapság kikerültek a gyógyszerfejlesztések fókuszából, számos betegség esetén segítenek felderíteni a molekuláris okokat a szerkezetükből eredő hatékonyság megértése révén.

Ennyi feladat mellett a 24 órából jut idő önmagára?

A napjaim elsősorban munkával telnek, de hagyok szabadidőt is magamnak, ezt pedig sportolással töltöm, hiszen 1988 óta rendszeresen lejárok a szegedi vízitelepre, és kajakozom. A Tisza mindig kikapcsol, éppen ezért a moszkvai őrkutyáimat is gyakran a Tisza-partra viszem sétálni.

Mik a jövőbeni tervei?

Most számos gyógyszerfejlesztést valósítunk meg, amelyek ritka betegségek génterápiájától, az Alzheimer-kóron át, a koronavírus elleni terápiás fejlesztéseket is felölelik. Ezek körülbelül jó ötéves időtartamra kijelölik a jövőt.

És végezetül mit tanácsol azoknak, akik most tervezgetik leendő vállalkozásukat?

A lényeg, hogy ne a pénzt, hanem az örömet találják meg egy elfoglaltságban. Ha valaki szereti, amit csinál, és ebből a társadalomnak is lesz egyfajta haszna, akkor biztosan megtalálja a számításait. Ugyanakkor fel kel készülni arra, hogy minden évben felbukkan egy-két akadály, és lesznek nemtelen támadások is. Tíz évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy a kutatótársaim egyfajta csődközeli helyzetbe menedzselték a céget, még én sem gondoltam, hogy ma arról tudunk beszélgetni, hogy az EU legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjának állandó résztvevőjeként mire jut időm a munka mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában