COVID19

2021.04.15. 17:35

Az oltás önmagában még nem állítja meg a koronavírust, ismerje meg a svájci sajt modellt!

Mindannyian abban reménykedünk, hogy az oltások kivezetnek a világjárványból és pillanatok alatt visszatérhetünk a régi életünkbe. A tudósok egybehangzó véleménye szerint viszont, bár az oltások hatalmas lépést jelentenek, önmagukban nem elegek ahhoz, hogy eltűnjön a koronavírus az életünkből.

delmagyar.hu

<a href='https://www.freepik.com/vectors/people'>People vector created by pikisuperstar - www.freepik.com</a>

A svájci sajt modell

A probléma az, hogy egyetlen intézkedés nem elég ahhoz, hogy teljesen megszűnjön a koronavírus okozta fenyegetettség. Semmi sem jelent magában száz százalékos védelmet, beleértve az oltásokat is.

Képzeljünk el egy lyukacsos sajttömböt. Szeleteljük azt fel. Minden szelet egy védelmi lépést fog képviselni a modellben. A sok szeletben az oltás az egyik és egyben legvégső szelet.

Fotó forrás: facebook Virológia Pécs

A modellben egyik szelet sem tökéletes, ahogy a való életben sem nyújt egyik intézkedés sem teljes védelmet. Így a kis „lyukakon” a vírus egyre tovább és tovább jut, mígnem megfertőzi a személyt. Viszont, ha minél több réteget teszünk egymás elé, a végén majdnem 100%-os biztonságban érezhetjük magunkat.

Vakcinák

Abban mindenki egyetért, hogy a vakcinák jelentik a legerősebb fegyvert. Egyes oltóanyagok kilencven százalék feletti védelmet is nyújtanak a megbetegedés vagy a halálos kimenetel ellen. Az oltás azonban nem garancia arra, hogy nem kapjuk el a koronavírust vagy ha elkaptuk, akkor ne adjuk tovább.

Tesztelés

A fentiek miatt további védelmi intézkedések kellenek, hogy növeljük a biztonságot. Itt jön a tesztelés és annak gyakorisága. A tömeges tesztelések jelenthetnek újabb védelmi vonalat, amelyek kimutatják, ha valakiben tünetmentesen van jelen a vírus. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük azok számát, akik akaratlanul terjeszthetik a megbetegedést.

Kontaktvizsgálat

A következő szelet vagy védelmi intézkedés a kontaktvizsgálat. Így ha nem is tesztelnek mindenkit, a biztosan pozitív emberek környezetét vizsgálva világosabb képet kaphatunk a vírus terjedéséről és megakadályozhatjuk, hogy kis csoportokban tovább terjedjen a járvány. Ez viszont időt vesz igénybe és nem minden esetben lehet teljes bizonyossággal kiszűrni az összes kontakt személyt.

Elkülönítés

Itt már a személyes felelősség témakörét kezdjük. Ha a korábbi intézkedések során még mindig akad olyan, aki nem volt tesztelve, fertőzött lehet, de nem vett részt kontaktkutatásban, viszont gyanítja, hogy fertőzött, akkor saját döntése alapján karanténba vonulhat megfigyelni magát. Ez akkor fontos, ha gyanús tüneteket észlelünk magunkon, de ezek nem súlyosak vagy nem egyértelműek. Közvetlen családjának is érdeke és a nagyobb társadalomnak is, hogy ilyen esetekben a lehető legminimálisabb legyen a kapcsolat más emberekkel és amint lehet, teszteljen. Ebben nyugodtan kérje háziorvosa segítségét.

Maszkok

Mindenütt ezt hallani és igaz is. A maszk az egyik leghatékonyabb fegyver a vírus ellen. Sokakat zavar és gyakran kellemetlen, de alapvető a védekezésben. Ellenben azt is tudjuk, hogy ez az egyik leggyengébb lánccszem az intézkedések sorában, mert sokan nem hordhatnak maszkot vagy épp helytelenül hordanak maszkot. Extrém esetben mindent kockáztatva tiltakoznak a maszkhordás ellen, ezzel veszélyeztetve magukat és a környezetüket.

Távolságtartás

A megfelelő távolság betartása is sokat segíthet a terjedés megakadályozásában. Azt már tudjuk, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ezek a cseppek, ha maszkot hordunk, akkor nagyon kis távolságra képesek eljutni a kilégzéskor. Ha nem hordunk maszkot, normál légzés esetén egészen másfél méteres távolságra képesek eljutni. Így bizonyos esetekben már a megfelelő távolság betartása is jelentősen csökkentheti a megfertőződés lehetőségét.

Kézmosás

A legalapvetőbb és legrégebb óta hangoztatott védekezési szint, a megfelelő kézhigiénia. Ha nem fogdosunk össze mindent és amilyen gyakran csak lehet fertőtlenítjük a kezünket, azzal is jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

Összeáll a sajt

Ha végignézzük az egyes védelmi intézkedéseket (szeleteket), akkor kiderül, hogy a legnagyobb hangsúly az egyéni és felelősségteljes gondolkodáson van. Minél több lépést tartunk be, minél inkább követjük az állam által előírt szabályokat, annál nagyobb biztonságban lehetünk.

Ha legalább két hétig minden egyes ember betartana minden szabályt és intézkedést, akkor megszabadulhatnánk a járványtól. Amíg ez nem valósul meg, addig inkább vigyázzunk magunkra és ezzel másokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában