Félrfiak Fókuszban

2021.04.06. 07:52

Tégláról téglára építkezett – Maximalizmus és szerencse is kellett Bodrogi Ferenc sikeréhez

Március 15-én Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Cégcsoport tulajdonosa az „Év Vállalkozója” kitüntetést kapta meg a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzattól. De nemrég más kellemes meglepetés is érte a vásárhelyi üzletembert. (x)

delmagyar.hu

A kis- és középvállalkozók építőipari TOP 100-as listáján a 2019–2020-es eredményei alapján az előkelő 3. helyet foglalja el a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft., amelynek alapjait 1991-ben egyéni építési vállalkozóként tette le Bodrogi Ferenc. A kezdeteknél sem volt egyedül: felesége, Bodroginé Kókai Gyöngyi építész is a tervezőasztalnál ült; a kivitelezés mellett magántervezéssel is foglalkoztak.

A név kötelez

A többek között 2012-ben „Az év üzletembere” Presztízs-díjas vállalkozó példaképeitől – paraszti származású szüleitől, nagyszüleitől – sok támogatást kapott, mellé útravalóul pedig szavahihetőséget, becsületességet, a megállapodások pontos betartásának fontosságát. Ma is ezen értékek szerint dolgozik.

– Mindig komolyan vettem a munkát, kellő alázattal teremtettem meg a stabil alapokat. Az építkezés tégláról téglára történt, biztonságos körülmények és háttér, valamint nagy fokú maximalizmus mellett. A fejlődéshez némi szerencse is kellett – összegzi az elmúlt 30 év sikerét a cégcsoport tulajdonosa. Már a kezdeteknél nagy sikereket könyveltek el, ilyen volt például a Magyar Takarékbank Csongrád Megyei Igazgatóságának generálkivitelezése. Később ingatlanberuházási, -forgalmazási, -eladási, -kezelési tevékenység és energetikai tanúsítás került fel a Bodrogi Bau palettájára – már több mint 20 éve Csongrád város főterén társasházat és parókiát épített fel.

Nyitott szemmel járni

A cégvezető mindig a kínálkozó lehetőségeket megragadva lépegetett előre: például elsőként kötött szerződést olyan vezető nyugat-európai gyártókkal, mint a Baumit és a Murexin; ezzel építőipari kereskedelmi tevékenységgel bővítette a cégét. Ma négy különböző profilú gyára a magyar piac mellett a saját kereskedelmi és kivitelezési vonalait szolgálja ki – valamennyi európai és világszinten is a legfejlettebb, legjobb technológiákat alkalmazza. A hőszigetelő anyagokat gyártó Carboland jelenleg Magyarországon a legjobb minőségű EPS hőszigetelő anyagokat állítja elő Szegeden. Az alumínium nyílászárókat, függönyfalakat gyártó Aluland mellette üzemel; a bútorokat és a faajtókat, -ablakokat gyártó asztalos gyáregység, a Woodenland, valamint a Steelland acélcsarnokokat készítő lakatosgyáregység Vásárhelyen működik.

Tagja és résztulajdonosa a 24 éves Új Ház Csoport országos építőanyag-beszerző és -értékesítő hálózatnak, sőt, a turizmusban is megvetette a lábát: a makói Glorius Hotel tulajdonosa és üzemeltetője. Cégcsoportjában összesen 350 főt alkalmaz, ebből 220 főállású a Bodrogi Bau Kft.-ben dolgozik.

Kiemelkedő szakembergárda

– Kiváló csapattal működhetek együtt: feleségem a stabil családi hátteret is biztosítja, és remek vezetőtársam; fiaim is a megkezdett úton haladnak tovább, többen pedig a kezdetek óta velünk dolgoznak. Adott az infrastruktúra, a modern gépesítés, a széles kapcsolatrendszer. Mindennek köszönhetően most érzem magam a legerősebbnek – fogalmaz Bodrogi Ferenc, aki a művészetek, az egészségügy és a sport elkötelezett támogatójaként az oktatásban is szerepet vállal: hisz a szakmák becsületében, az építőipart gyakorlati képzéssel teszi vonzóvá a fiatalok számára.

Egészséges versenyszellem

Karrierje nem úgy indult, mint az olimpikoné, aki már a felkészülés pillanatában tudja, a végső cél a dobogó legfelső fokán átvehető érem. Ugyanakkor Bodrogi Ferenc vállalkozását a csapatszellem mellett az egészséges versenyszellem is hajtotta előre. Megragadta az adódó lehetőségeket, és igyekezett minél jobban kiaknázni azokat. Ehhez elegendő lendületet a sporttól kapott, amely mindig meghatározó szerepet töltött be az életében. A fallabdában komoly sikereket ért el, többek között országos bajnok csapatban, és részt vett a prágai senior Európa-bajnokságon; ez ma is szenvedélye, és szívesen pingpongozik. Nem csoda, hogy a Vásárhelyi Kosársulit és a szentesi NB I-es vízilabdacsapatát évekig névadó szponzorként támogatta. Mint mondja, a sport és az élet arra is megtanította, hogy minden törekvés ellenére sem lehet mindig nyerni: egy-egy kudarc után le kell vonni a tanulságokat. l

Névjegy

Bodrogi Ferenc 1963. január 27-én született egy hódmezővásárhelyi gazdálkodócsaládba. Középiskolába a Vedres István Építőipari Technikumba járt, majd az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán okleveles magasépítő mérnökként végzett. Megalapította a Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft.-t, amely mára a térség meghatározó építőipari vállalkozásává nőtte ki magát. Az öt fő részből álló Bodrogi Bau Cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa nős, két felnőtt fia van. Feri a cégcsoportnál dolgozik ügyvezető igazgató helyettesként, Csaba önálló vállalkozásba fogott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában