2021.05.16. 12:03
Közel három évtizede gyűlnek a finomságok
Közel három évtizeddel ezelőtt az öttömösi spárgafesztivál ötletgazdáinak, Varga Imréné Dobó Jolánnak és Bata Ferencné Zsuzsinak néhány receptjével kezdődött a spárgás ételek gyűjteménye, amely mára közel kétszáz darabosra duzzadt. A cél egy profi, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány elkészítése.
Sütve, főzve, párolva, vagy nyersen, előételbe, levesbe és desszertbe – a spárga felhasználási módja végtelen. Fotók: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette
ÖttömösA spárgázás, mint minden földön végzett munka, fárasztó, az öttömösi Tanácsné Vásárhelyi Erikával és anyósával, Vargáné Dobó Jolánnal, akiknél már sokszor jártunk vendégségben spárga ügyben, csak a munka végeztével, este nyolc óra után tudtunk leülni beszélgetni. – Beestünk a spárgaszedésből, megigazítom a hajamat, hogy jól sikerüljön a beszélgetés – mondta a mama, Jolán, akinek humora messze földön híres.
Három évtizede gyűlik
Komolyra, vagyis a spárgára fordítva a szót, Jolika elmesélte, hogy közel három évtizede kezdték el gyűjteni a spárgás ételek receptjeit. – Ugye most lenne a huszonhetedik spárgafesztivál. Az elején Zsuzsival önállóan főztünk egy-két évig. Amikor megtudták ismerősök, rokonok, hogy mi ilyen ételeket készítünk, elkezdtek recepteket küldözgetni nekünk az ország minden részéről, mert segíteni akartak. Na, ezeket gyűjtöttük mi egybe ebbe a kis receptkönyvbe. Utána aztán már nagyon sok ételt mi találtunk ki hozzá, és ezzel minden évben bővült.
Az első három évben úgy volt, hogy amit tudtunk, azt a néhány, hét-nyolc fajta ételt készítettük el. Most közel kétszáz étel szerepel a gyűjteményben. Ezek közt van minden: leves, előétel, főétel, desszert, saláták. Sok olyan van, amit még meg se főztünk – magyarázta.
Öttömösi spárgaízek
Erika és Jolika célja, hogy a jövőben egy profi, mint fogalmaztak, kicsit komolyabb szakácskönyvet szeretnének összehozni fotókkal és illusztrációkkal. Erika Öttömösi Spárgaízek elnevezésű Facebook-oldalán már ízelítőt kaphatnak a kíváncsi spárgarajongók a receptekből, itt ugyanis már vannak fönt ételek fotókkal és receptekkel.
Spárga spárgával
Tanácsékhoz azért nagyon jó vendégségbe érkezni, mert minden alkalommal többfogásos, spárgából, vagy spárgával készült ételsorral várnak minket. Legutóbb is kitettek magukért: előételnek leveles tésztában sütött mascarponés spárgát ettünk, ezt követte a spárgakrémleves, köretnek volt spárgapuffancs és kocsonyázott spárgasaláta, főételnek pizzás spárga olajban sütve és spárgás natúr karaj sonkával. A desszertből sem maradhatott ki a zöldség: spárgás Oreo-tortával fejeztük be az étkezést. De ettünk már itt spárgás sajttekercset, spárgás mártogatóst és baconbe tekert spárgát is. A citrommal ízesített üde lekvárt is kóstoltuk már, most a különböző ízesítésű savanyított spárga a sláger. A legnépszerűbb családi fogásokra visszatérve Jolika elmondta, az ő kedvence hosszú idő óta a spárgával töltött káposzta, de a legnagyobb családi kedvenc a puffancs. – Az minden áldott nap az asztalon van, mindenki nagyon szereti – tette hozzá.
Jolika puffancsa
Vargáné Dobó Jolán spárgapuffancsa mindenki kedvence, nem tud belőle eleget készíteni. Tehetünk bele, sonkát, virslit, más zöldségeket is. Gluténmentes verzióban is tökéletes. Hozzávalók: 5 tojás, egy kis tejföl, só, egy-két marék zsemlemorzsa és liszt, 10 deka reszelt sajt, fél kiló abált spárga. Ezt keverjük össze, és bő olajban nagyobb kanállal adagolva süssük ki. Az állagában van a titok, ne legyen a massza se túl híg, se túl sűrű.