Spárgás receptkönyv Jolika álma

2021.05.16. 12:03

Közel három évtizede gyűlnek a finomságok

Közel három évtizeddel ezelőtt az öttömösi spárgafesztivál ötletgazdáinak, Varga Imréné Dobó Jolánnak és Bata Ferencné Zsuzsinak néhány receptjével kezdődött a spárgás ételek gyűjteménye, amely mára közel kétszáz darabosra duzzadt. A cél egy profi, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány elkészítése.

Arany T. János

Sütve, főzve, párolva, vagy nyersen, előételbe, levesbe és desszertbe – a spárga felhasználási módja végtelen. Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

ÖttömösA spárgázás, mint minden földön végzett munka, fárasztó, az öttömösi Tanácsné Vásárhelyi Erikával és anyósával, Vargáné Dobó Jolánnal, akiknél már sok­szor jártunk vendégségben spárga ügyben, csak a munka végeztével, este nyolc óra után tudtunk leülni beszélgetni. – Beestünk a spárgaszedésből, megigazítom a hajamat, hogy jól sikerüljön a beszélgetés – mondta a mama, Jolán, akinek humora messze földön híres.

Három évtizede gyűlik

Komolyra, vagyis a spárgára for­dítva a szót, Jolika elmesélte, hogy közel három évtizede kezdték el gyűjteni a spárgás ételek receptjeit. – Ugye most lenne a huszonhetedik spárgafesztivál. Az elején Zsuzsival önállóan főz­­tünk egy-két évig. Amikor megtudták ismerősök, rokonok, hogy mi ilyen ételeket készítünk, elkezdtek recepteket küldözgetni nekünk az ország minden részéről, mert segíteni akartak. Na, ezeket gyűjtöttük mi egybe ebbe a kis receptkönyvbe. Utána aztán már nagyon sok ételt mi találtunk ki hozzá, és ezzel minden évben bővült.

Az első három évben úgy volt, hogy amit tudtunk, azt a néhány, hét-nyolc fajta ételt készítettük el. Most közel kétszáz étel szerepel a gyűjteményben. Ezek közt van minden: leves, előétel, főétel, desszert, saláták. Sok olyan van, amit még meg se főztünk – magyarázta.

Sütve, főzve, párolva, vagy nyersen, előételbe, levesbe és desszertbe – a spárga felhasználási módja végtelen.
Fotók: Frank Yvette

Öttömösi spárgaízek

Erika és Jolika célja, hogy a jövőben egy profi, mint fogalmaztak, kicsit komolyabb szakácskönyvet szeretnének összehozni fo­tókkal és illusztrációkkal. Erika Öttömösi Spárgaízek elnevezésű Facebook-oldalán már ízelítőt kaphatnak a kíváncsi spárgarajongók a receptekből, itt ugyanis már vannak fönt ételek fotókkal és receptekkel.

Tanácséknál jó dolga van a spárgakedvelő vendégnek. Pálinkán és pacalon kívül szinten minden elkészíthető spárgával vagy spárgából.

Spárga spárgával

Tanácsékhoz azért nagyon jó vendégségbe érkezni, mert minden alkalommal többfogásos, spárgából, vagy spár­­gával készült ételsorral várnak minket. Legutóbb is kitettek magukért: előételnek leveles tésztában sütött mascarponés spárgát ettünk, ezt követte a spárgakrémleves, köretnek volt spárgapuffancs és kocsonyázott spárgasaláta, főételnek pizzás spárga olajban sütve és spárgás natúr karaj sonkával. A desszertből sem maradhatott ki a zöldség: spárgás Oreo-tortával fejeztük be az étkezést. De ettünk már itt spárgás sajt­­tekercset, spárgás mártogatóst és baconbe tekert spárgát is. A citrommal ízesített üde lekvárt is kóstoltuk már, most a különböző ízesítésű savanyított spárga a sláger. A legnépszerűbb családi fogásokra visszatérve Jolika elmondta, az ő kedvence hosszú idő óta a spárgával töltött káposzta, de a legnagyobb családi kedvenc a puffancs. – Az minden áldott nap az asztalon van, mindenki nagyon szereti – tette hozzá.

Jolika puffancsa

Vargáné Dobó Jolán spárgapuffancsa mindenki kedvence, nem tud belőle eleget készíteni. Tehetünk bele, sonkát, virslit, más zöldségeket is. Gluténmentes verzióban is tökéletes. Hozzávalók: 5 tojás, egy kis tejföl, só, egy-két marék zsemlemorzsa és liszt, 10 deka reszelt sajt, fél kiló abált spárga. Ezt keverjük össze, és bő olajban nagyobb kanállal adagolva süssük ki. Az állagában van a titok, ne legyen a massza se túl híg, se túl sűrű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában