A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre készül

2021.05.18. 16:30

Így énekel az országos jazzversenyt nyert sándorfalvi Cserháti Veronika – Videó

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola diákja nyerte meg a IV. Országos Jazz-zenei Versenyt. Cserháti Veronikának ez volt élete első versenye, jazzéneket pedig mindössze egy éve tanul.

Timár Kriszta

A STAMI diákja, Cserháti Veronika nyerte meg az idei Országos Jazz-zenei Versenyt. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A budapesti Tóth Aladár Ze­neiskola AMI rendezte meg idén a IV. Országos Jazz-zenei Versenyt, amelyet a járványhelyzet miatt online bonyolí­tottak le. A résztvevőknek felvételeket kellett készíteni produkcióikról, ezek alapján hirdetett eredményt a zsűri.

A STAMI diákja, Cserháti Veronika nyerte meg az idei Országos Jazz-zenei Versenyt.
Fotó: Karnok Csaba

A rangos megmérettetésen Csongrád-Csanád megyei siker született: a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Cserháti Veronika az első helyen végzett.

– Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre, különösen azért, mert a zsűri úgy fogalmazott, Sándorfalva ezzel felkerült a magyar jazzoktatás térképére. Azt gondolom, korábban nem is igazán hallott még rólunk a szakma – mesélte Kaszás László intézményvezető. Az is­­kola egyébként az egész régió­ban hiánypótló szerepet vállalt fel 6 éve, amikor alapfokon kezdték el itt oktatni a jazzt.

– Kezdetben a nyári táborokban esett szó az improvizatív jazz műfajról, majd a nagy érdeklődésnek köszönhetően elindultak az iskolai tanszakok is

– beszélt a kezdetekről.

Cserháti Veronika 5 éven keresztül klasszikus éneket tanult, tavaly iratkozott át a STAMI jazz szakára.

– Mindig is ez a műfaj állt a legközelebb a szívemhez, ezzel is szeretnék a jövőben foglalkozni

– magyarázta döntését. Versenyen ennek megfelelően még soha nem indult, vagyis rögtön elsőre lett országos első helyezett.

Fotó: Karnok Csaba

– Az énektanárom, Haraszti-Csillag Júlia javasolta, hogy nevezzek be. Bár csak online tudott felkészíteni, élveztem minden percét. E-mailben meg­­kaptam a zenei alapot, azt el­­indítottam itthon és énekeltem, a tanárnő pedig otthonról hallgatta

– mesélt Veronika a különleges énekórákról.

A fiatal énekesnő egyébként most érettségizett a Karolina Gimnáziumban, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre készül.

Úgy döntött azonban, hogy kihagy egy évet, így most minden erejével a középiskolás vizsgáira tudott koncentrálni.

– Emelt szintű érettségit tettem, hogy ha mégsem jönne össze az énekesi pálya, még mindig legyen lehetőségen belevágni valami másba. A következő hónapokat viszont arra fordítom, hogy tökéletesen felkészüljek a felvételire

– beszélt a terveiről.

A jazzversenyen is már olyan dallal indult, amely szerepel felvételi repertoárjában: John Green Body And Soul és Billie Holiday Fine and Mellow című szerzeményeit adta elő.

– Bár az egyetemre nem lesz könnyebb attól bejutnom, hogy megnyertem ezt a versenyt, annyi előnye mindenképpen volt, hogy megismerték a nevemet

– mondta Veronika, aki egyébként oklevelet és három szakkönyvet kapott győzelméért, illetve egy fellépési lehetőséget a Magyar Jazz Napján a Budapest Jazz Klubban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában