Több helyen építik újjá a malmokat

2021.06.12. 09:32

200 éves a kiskundorozsmai szélmalom

Taposómalomról, hajómalomról és patakmalomról is hallani lehetett hasznos információkat Kiskundorozsmán pénteken, ahol molinológiai találkozót rendeztek. Egy igazi építészettörténeti különlegességről is számot adott a szegedi Ozsváth Gábor Dániel.

Kiss Anna

Fotós: Frank Yvette [email protected]

Mohácstól kezdve egészen Túristvándiig, az ország minden pontjáról érkeztek malomszakértők, molnárok Kiskundorozsmára, ahol hatodik alkalommal rendezték meg a Dorozsmai Molinológiai Találkozót. A hagyomány szerint a böjti szelek idején kellett volna megtartaniuk az eseményt, azonban az idén 200 éves dorozsmai szélmalmot ezen a hétvégén ünneplik meg egy rendezvénysorozattal, így áttolták mostanra a találkozó dátumát.

A szervező Vass József, a helyi malom gondnoka el­mondta, a társaság minden tagja szereti és tiszteli az ipari műemlékeket, vagyis a malmokat, amelyek egyébként egyre nagyobb népszerűségnek ör­vendenek hazánkban.

Hatodik alkalommal találkoztak a malomszakértők Kiskundorozsmán. Fotó: Kuklis István

– Egyre több településen építik újra ezeket a régi épületeket, főként a vízimalmokat, csak az a gond, hogy nem hívják meg a megfelelő szakembereket az építkezéshez, így olyan felújítás történik, amivel nem lehet igazán dicsekedni. Mi viszont nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy 200 éves, jól felújított, fölülhajtós rendszerű, működőképes szélmalmunk van. Utóbbi tulajdonságát be is mutatjuk a szombati programunk részeként egy látványőrléssel – emelte ki.

A szakmai találkozón a dorozsmaiak büszkesége mellett előadás hangzott el a mohácsi vízi és taposómalomról, az orfűi papírmalomról, a ráckevei hajómalomról, a veszprémi patakmalomról, a Dusnoki Szélmalom rekonstrukciós munkálatairól és a kiskunhalasi szélmalom újjáépítéséről is.

Utóbbiról a szegedi Ozsváth Gábor Dániel adott számot, így derült ki az, hogy a Sáfrik-féle szélmalom igazi építészettörténeti különlegesség, hiszen többször is átépítették.

– A mai malom helyén először egy szárazmalom állt, majd az 1860–70-es években alulhajtós malommá alakították át, végül Sáfrik József az 1900-as évek fordulóján gondolt egy merészet, és átépítette felülhajtós malommá. Tehát gyakorlatilag ráemelt körülbelül két szintet vályogból, ami viszont nem bírta azt a nagy magasságot. De akkorra már elérhető, könnyen megfizethető lett az égetett tégla, így abból kapott egy téglaköpenyt a malom, amire ráemelt még két szintet, az alulhajtóst pedig átfordították egy felülhajtósra – avatott be a történtekbe.

Ozsváth Gábor Dániel jelezte, minél magasabban fogja meg a szelet a malom, annál nagyobb kört ír le és annál nagyobb a felvett energiamennyiség, így jobb minőségű őrleményt lehet készíteni. Kiderült, most ismét újítják a malmot, amit olyan állapotba szeretnének visszaállítani, mint amilyen az utolsó őrléskor volt.

A szakmai egyeztetésen Mihálffy Béla önkormányzati képviselő is beszélt, aki köszönetet mondott Vass Józsefnek azért, hogy ilyen hűségesen és elkötelezetten ápolja Kiskundorozsma egyik jelképét, a szélmalmot. Továbbá Balpataki Istvánnak is köszönetét fejezte ki, amiért felajánlott egy dorozsmai kocsit a településrésznek, amit aztán Petrov András asztalosmester felújított, így a mai esemény résztvevői Dorozsma másik jelképét is megtekinthetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában