Idén később virágzik ki a Tisza

2021.06.12. 07:35

A hűvös tavasz miatt csúszik a kérészek násztánca

A hűvös, csapadékos tavasz miatt még várnunk kell a tiszavirágzásra, ami tavaly óta hungarikum. Nem lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik el, de ha marad a tartós meleg, a jövő hét második felében már érdemes lesz figyelni a folyót.

Farkas Judit

20190912 Jász-Nagykun-Szolnok Kérészek Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Az utóbbi két évben június kö­­zepén indult el a Tiszán és néhány mellékfolyóján a kérészek látványos násztánca. Ezek a rovarok a legtöbb korábbi élőhelyükről már kipusztultak, a kérész (Palingenia longicauda) és a tiszavirágzás 2020-ban bekerült a hungarikumok közé. A rovarok ebben a formában csak néhány óráig élnek, de előtte három évig nevelkednek a víz alatt. Idén azonban a hűvös, csapadékos tavasz miatt várhatóan a tiszavirágzás is csúszik, tudtuk meg Tokody Bélától, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkárától.

Pontosan megmondani nem lehet, mikor indulnak meg a kérészek, ez vízállás és időjárás függvénye. A hűvös és csapadékos időjárás következtében a növények fejlődése, mint megírtuk, kéthetes késésben van. Kéthetes csúszást figyeltek meg a hosszú távú vonuló madarak, így például a szalakóták fiókanevelésében is. Ha tartósan megmarad a meleg idő, és tovább apad a Tisza, a jövő hét második felében már érdemes lesz figyelni a folyót. Tokody Béla elmondta, egy-egy korai példány már most is előbújhat, de még az előrajzás sem indult meg a Bodrogon – ez szokta jelezni a tiszavirágzás kezdetét.

Tavaly hungarikum lett a tiszavirág és a tiszavirágzás. Archív fotó: Mészáros János / Új Népla

Jó, ha idén is elismételjük: a tiszavirág védett, természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is. Szabálysértést kö­­vet el, és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, és ezzel megzavarja, elpusztítja a kérészeket. A vé­dett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához engedély szükséges.

Büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, és ezzel megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában