Idén a mustársárga és a petrolzöld, a csillogó anyag és a batikminta a menő

2021.06.06. 10:00

A stranddivat is évről évre változik

Bár 35 éves kor felett inkább a funkció a lényeg, a fürdőruhák esetében az esztétikus megjelenésen kívül a divatosság is fontos. Aki tehát követi a trendeket, évente általában beszerez legalább egy új darabot. Megnéztük, idén hogyan mutatnak majd azok, akik a legújabb irányzatok szerint választják ki beach- szettjüket.

Timár Kriszta

20210528 Szeged fürdőruha boltban Fotó: Török János Délmagyarország TJ DM

Fotó: Török János

Míg régen a fürdőruha egy ér­dektelen kellék volt csupán a strandoláshoz, mára ez ugyanolyan ruhadarabnak minősül, mint bármi más. Ráadásul a wellness-szállodák megjelenésével már nem csupán nyáron van szezonja: gyakorlatilag egész évben keresett termék. Ennek megfelelően pedig évről évre változik a divatja is.

A tervezők minden szezonra új kollekciókat készítenek, aki pedig megteheti, nem várja meg, hogy a használt darab kinyúljon vagy kifakuljon: ugyanúgy frissíti vagy cseréli a szekrényében álló darabokat, mint az utcai viseletek esetében.

Az egyik legnagyobb hazai bikini­gyártó cég törté­netesen szegedi, így őket kérdeztük arról, mik a mostani trendek, milyen darabokat érdemes választaniuk azoknak, akiknek fontos, hogy a vízben is a legújabb irányzatok szerint nézzenek ki.

Fotó: Török János

A feketén és a piroson túl is van élet

– Általánosságban elmondható, hogy mi, magyarok még mindig hagyománykövetőek vagyunk: ha fürdőruha, akkor az a többség számára fekete vagy piros. Az új trendeket így meglehetősen nehéz bevezetni a piacra – árulta el Segesváry Evelin, az Origami Bikini Kft. ügyvezetője. – A két szín közül is elsősorban a fekete dominál, pedig ma már számtalan lehetőség közül lehet válogatni. Érdekesség például, hogy a nemzetközi trendben már évek óta jelen van a mustársárga és a petrolzöld, nálunk mégis csak idén kezdtek el érdeklődni ezek iránt a divatkövető nők is. Emellett trendi még idén a csillogó anyag, a batikolt hatás és a színátmenet is, utóbbi egyébként már évek óta kedvelt. A mintás fürdőruhák viszont egyre kevésbé keresettek, egyedül a trópusi és az állatmotívumok azok, amelyek örök slágerek – tette hozzá.

Persze a minták hiánya nem jelenti azt, hogy unal­­massá váltak volna a fürdőruhák, azok egyediségét azonban most inkább a rafinált megoldások adják meg.

Tüllökkel, betétekkel, fűzőkkel teszik egyedivé ezeket a strandviseleteket, illetve olyan megoldásokkal, amelyeknek köszönhetően különbözőképpen lehet megkötni, viselni. Fazonban pedig hihetetlen nagy lett a kínálat, hiszen lehet bármilyen szép az anyag, ugyanaz a fürdőruha bizony nem áll mindenkin ugyanolyan szépen.

A beach-szettbe most már évek óta beletartozik a strandruha is, amely színben, mintában passzol a fürdőruhához. Fotó: Török János

Minden alakon más fazon áll jól

– Azt vesszük észre, hogy a nők többsége most már tudatosan vásárol, tisztában vannak vele, mi áll jól nekik. A körte alkatúak számára az az előnyös, ha a vállukat emelik ki, hogy a fenekük kisebbnek tűnjön, nekik a háromszög fazonú bikinifelsők javasoltak. Az alma alkatúaknak széles bugyit kell választaniuk és nagy méretű, kosaras melltartós felsőrészt. A sportos alkatúaknak a különböző, rafinált pántokkal ellátott fürdőruhák állnak legjobban, a homok­óra testalkatúaknak pedig gyakorlatilag bármi – sorolta Segesváry Evelin. Hozzátette:

nagyjából 35 éves kor után már a divatot felülírja a funkcionalitás: innentől kezdve a nők számára az a legfontosabb, hogy a fürdőruha megfelelően tartsa a mellet, esetleg hasszorítós legyen a bugyi.

Érdekesség, hogy néhány éve ismét divatba jött az egyrészes fürdőruha. Erről sokan azt gondolják, hogy mindenkinek jól áll, hiszen ápol és eltakar, ez azonban nem igaz. Kis melleken például meglehetősen előnytelenül mutat, a magas hölgyek pedig gyakran azzal szembesülnek, hogy ilyen fazont nem is találnak magukra, fix hosszúsága miatt ugyanis mindegyik kicsi rájuk. – Ezek egyébként nem csupán fürdőruhaként funk­­cionálnak: sokan előszeretettel használják partiöltözéknek is, hiszen ha felvesznek rá egy rövidnadrágot, úgy néz ki, mint egy body. Alkalmas tehát egy medencés buli viseletének is, ha nem akar valaki napozni, de akár arra is, hogy valaki eb­­ben menjen le a strandig, ahol átveszi a bikinit – mondta Segesváry Evelin.

Fürdőruhához dukálnak a kiegészítők is

Az úgynevezett beach-szettbe most már évek óta beletartozik a strandruha is, amelyeket szintén minden év kollekciójához legyártanak, hogy színben és mintában is passzoljanak a fürdőruhákhoz. Ebben azonban még kevésbé merészek a vásárlók, mint a fürdőruhák ese­­tében: szinte kivétel nélkül csak a minta nélkülieket keresik, abból is többnyire a feketét vagy a fehéret. – Nagy divat még az is, hogy egy szetthez néhány szóló bugyit is vásárolnak, hiszen így az adott bikinifelsővel teljesen más hangulatúvá válhat a fürdőruha. Itt is azonban érdemes figyelni a fazonra.

Nagy divat például a vastag szélű, magas alsó, ez azonban bár takar, de óvatosan kell bánni vele mert még jobban kiemeli az esetleges hibákat, így igazán csak a fiataloknak áll jól – figyelmeztetett az ügyvezető.

És hogy idén mennyiért divatozhatunk? Nos, egy márkás fürdőruha ára bőven 10 ezer forint felett van, többnyire inkább a 20 ezer forintot közelíti, strandruhával együtt pedig könnyen 30 ezer is lehet a végösszeg. Nem árt tehát jól meggondolni, mit vásárolunk, hogy valóban a tökéleteset tudjuk kiválasztani. Mert bár olyanok is vannak, akik minden alkalommal más fürdőruhában mutatkoznak a strandon, vagyis egy-egy mellényúlás sem okoz nagy gondot, azért valljuk be: ma még minden bizonnyal ők az elenyésző kisebbség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában