Országos ismertségre tettek szert, michelin-csillagos séfeknek szállítanak

2021.06.27. 20:00

Gyöngyösben találták meg számításukat – Galéria

Tisza és Maros, a két mudi ugatását éppen csak meghallja az ember az ezer gyöngytyúk hangos kiabálása mellett Kardos Gábor és Bittó Melinda Ruzsa és Zákányszék közötti tanyáján, ahol ötödik éve foglalkoznak az állatokkal, és a vásárlók elismerése mellett a Magyar Konyha száz legjobb hazai alapanyagát bemutató kiadványba is bekerültek.

Arany T. János
Gyöngyösben találták meg számításukat – Galéria

Ezer gyöngyös kiabál a ruzsai tanya udvarán. Kardos Gábor már úgy megszokta a zajt, hogy hiányozna neki a hangos kárálás. Fotók: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Álmom egy tanya, állatok hada, így kezdődött. Megvettük és próbálkoztunk. Akkor még csináltuk a vállalkozásunkat, élelmiszerboltokkal foglalkoztunk 1990 óta, de már nem ment olyan jól, és elkezdtünk egy B-terven gondolkodni, ez az – mutatott körbe a Ruzsa és Zákányszék közötti tanyavilágban fekvő tanya udvarán Kardos Gábor.

A leves a kedvencük

Addig gondolkoztak, hogy megvették az elhanyagolt, lepusztult tanyát, több köbméter szemetet hordtak ki belőle, rengeteg munkával felújították. Nem egyből a gyöngyössel kezdték. – Először mindennel foglalkoztam: tartottam disznót, marhát, pró­bálkoztunk ezzel-azzal, de a gyöngyös egy érdekes sztori. Szeretjük a gyöngyöslevest, nálunk ka­rácsonykor az ünnepi menüsor elmaradhatatlan része, mindig azt főzünk. A párom kiment a piacra, vett két darab gyöngyöst és több mint tízezer forintot fizetett érte. Mondtam neki, hogy miért nem ezzel foglalkozunk, ha ennyire drága. Belevágtunk – mesélte.

 

A fácán és a tyúk közt félúton

Aztán azt is elmesélte Melinda és Gábor, hogy mint ilyenkor mindig, a tanulópénzt is megfizették, mert egyáltalán nem értettek a gyöngyöshöz. Sokat kérdezős­köd­tek azok­nál, akiknek már volt ta­pasztalatuk, de nyilván sok mindent elhallgattak, nehogy maguknak csináljanak konkurenciát. Saját kárukon jöttek rá sok mindenre. Háromszáz darabbal kezdték, látogatásunkkor olyan ezer körüli madár ricsajozott. Évente 5-6 ezret telepítenek négy turnusban, hogy legyen átfedés, mindig álljon készen vágóállomány egész évben, mert fontos, hogy folyamatosan ki tudják szolgálni vevőiket.

Michelin-csillagos fővárosi éttermek mellett több felső kategóriás vendéglátóipari vállalkozásnak szállítanak konyhakész gyöngyöst.

Szegedi éttermeket is megkerestek, de nem kellett nekik a gyöngytyúk, mert drágának, eladhatatlannak tartják. Azt pedig el kell ismerni, a gyöngyös felső kategóriás alapanyag, erőteljesebb, karakteresebb, mint a tyúk, mint Melinda mondta, íze a fácán és a tyúk közt van félúton.

Csibeként igényesek

Tartása nem különbözik a tyúktól, csak jóval hangosabb. Gábor azt mondta, annyira hozzászokott már ehhez a vérnyogáshoz, hogy neki már fel sem tűnik. Csibéje sokkal igényesebb, érzékenyebb mint a csirkéé. – Kényes a hőmérsékletre, a 32 fokot legalább két hétig tartani kell neki, az nem jó ha ingadozik. Könnyen pusztulnak az elején, de ha elérnek egy bizonyos kort, utána sokkal igénytelenebbek mint a tyúk, akkor már nincs velük baj – magyarázta Gábor.

Fogalmuk sem volt

A ruzsai gyöngyös rövid időn belül országos ismertségre tett szert. A Magyar Konyha magazin az év elején adta ki a 100 legjobb hazai alapanyagot bemutató kiadványát, amibe a ruzsai Kardifarm is bekerült, és amiről a tulajdonosoknak fogalmuk sem volt. – Úgy tudtuk meg, hogy felhívott minket egy vevő, én pedig mindig megkérdezem, honnan hallott rólunk, ő mondta, hogy a 100 legjobb termelő között vagyunk – mondták.

A cél a hitelesség

A kiadványban Madary Orsolya, a Magyar Konyha lapigazgatója azt írta, kötetük nemcsak alapanyagokról, hanem emberekről is szól, olyan gazdákról, akik makacsul kitartottak egy gondolat mellett, megváltoztatták a sorsunkat, és ma már csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt: a hitelesség.

Afrikából származik

A háziasított gyöngytyúk, a köznyelvben egyszerűen csak gyöngytyúk, a sisakos gyöngytyúk faj háziasított változata, az egyetlen hagyományos házi baromfi, amely Afrikából származik. Magyarországon a gyöngytyúk a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadas­kertek tartották díszmadárként. A paraszti gazdaságokban a 19. század végén terjedt el, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon.

Megtört a leves fénye

A budai várban lévő Alabárdos étterem séfje egyik alkalommal megmutatta Gábornak, hogy mit főz a tőlük származó gyöngytyúkból. – Hozott egy levest, hogy kóstoljam meg. Megfújtam, mire döbbenten rám szólt, hogy ne fújjad, mert megtöröd a fényét – mesélte Gábor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában