Hőségben a Bedő igazgatónője is engedékenyebb

2021.06.29. 18:10

MC Hawerrel a 302/A erdőrészben – Fotók

Hetvennyolc tíz és tizenegyedik osztályos bedős diák tölti nyári gyakorlatának utolsó néhány napját az iskola tanerdejében. Megnéztük, mit csinálnak a fiatalok a gyakorlat utolsó napjaiban a 302/A erdőrészben.

Arany T. János

A hangulat jó, a hőmérséklet emelkedett. Fakitermelés az iskola tanerdejében nyári gyakorlaton. Fotó: Török János

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szolgálati Lada Nivájával száguldottunk a ho­mokos földúton csúszkálva. Már a második kanyar után elvesztettem a fonalat, fogalmam se volt, hol vagyunk, de Andrési Pál biztos kézzel terelgette a Nivát, és végül megérkeztünk a 302/A erdőrészbe, ahol a meglehetősen tájidegen, a környezetbe egyáltalán nem illő melódia csendült fel: MC Hawer és Tekknő énekelt a berúgásról és a szerelemről.

Örültek a kérdésnek

A fiatalok éppen az összevágott fát pakolták fel az utánfutóra, ők hallgatták a zenét. Szakadt róluk a víz a tűző napon, örültek, hogy kérdésekkel tartom fel őket, de ekkor megérkezett osztályfőnökük, Szűcs Attila szakoktató, aki azt mondta, ha nincs több kérdés, akkor haladjunk, mert bele kell férnie még egy kanyarnak. Nem zavartunk tovább.

A hangulat jó, a hőmérséklet emelkedett. Fakitermelés az iskola tanerdejében nyári gyakorlaton.
Fotó: Török János

Kettős célú gyakorlat

– A tanévzárást követően négy­hetes, azaz 140 órás nyári gyakorlat kötelező az erdészeti szakmunkástanulóknak, illetve az erdésztechnikus képzésben részt vevő tanulóknak. Összesen 90 gyerek van nyári gyakorlaton, közülük tizenketten Mórahalomra járnak a lovardába, hetvennyolcan pedig itt, a tanulmányi erdőben teljesítik ezt a kötelezettségüket. A nyári gyakorlat kettős célt szolgál, az első, mint minden évben, hogy termelésszerű körülmények kö­­zött végezzék el az erdőben az aktuális feladatokat: tisztítást, gyérítést, véghasználatot, illetve a tavaszi erdősítés utáni ápolást. A másik célja a nyári gyakorlatnak, hogy a digitális oktatás so­­rán kimaradt dolgokat, gyakorlati hiányosságokat valamilyen módon pótoljuk – magyarázta a szakiskola igazgatója, Andrésiné Ambrus Ildikó.

Ha jön a hőség

– Ezért ebben az évben úgy próbáltuk megszervezni ezeket a gyakorlatokat, hogy a termelőmunka is haladjon, ugyanakkor azokat a készségeket el tudják sajátítani a gyerekek, amelyek a digitális oktatás során kimaradtak – folytatta az igazgató, aki elismerte, hogy a mostani hőségben egy nagyon kicsit en­­gedékenyebb a szokásosnál.

– Nyilván nem dolgozunk a tűző napon, és nem dolgozunk sokáig. Reggel 7.15-kor kezdődik a gyakorlat, amikor jön a nagy meleg, akkor befejezzük, mert nyilván az a cél, hogy a gyerekek balesetmentesen végezzék el a munkát. Természetesen, min­­dig figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat. Télen mínusz tizenöt foknál nagyobb hidegben nem lehet fát dönteni, ugyanúgy nyáron a negyven fok körüli melegben sem dolgoznak a gyerekek az erdőben – folytatta az igazgatónő.

Munkamegosztás volt

Az erdőben közben – hiába az engedékenység – szakadt a víz a fát pakoló diákokról.

A hosszan elnyúló 2,86 hektáros 302/A erdőrészben több csapat dolgozott, az egyik termelt, a másik szállított, a harmadik pedig pihent. Ott volt a legjobb a hangulat.

Kapálni is muszáj

Miután Vörös István a fotó ked­véért nagyon szakszerűen kivágott egy fát, visszatért a többiekhez, és miközben egy kis vita kerekedett abból, hogy ki kapáljon – szerinte az a C-sek, azaz a technikustanulók feladata –, azt azért bölcsen elismerte, hogy kapálni is muszáj, valakinek azt is meg kell csinálni. Kling Richárd Benjamin szerint pedig jó buli a nyári gyakorlat, csak sok a munkakerülő. A munka végeztével bepakolták a szerszámokat az UAZ-ba, odabent megtisztították, megélezték a fűrészeket, mert másnap kezdődik minden elölről. Meg­érett az öreg erdő a kitermelésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában