EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

2021.06.20. 07:51

Reggelizzünk időben!

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség is megelőzhető a rendszeres, 8 óra 30 perc előtti reggelivel. De nem mindegy, hogy az mit tartalmaz, ebben segít Takács Hajnalka dietetikus. Fontos tanácsot osztott meg a fogyókúrázókkal.

Kiss Anna

Budapest 20200401 tojásrántotta rántotta sonka vajaskifli kifli narancslé juice egészséges ital étel kávé balkon reggeli illusztráció terasz mécses foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport

Ha 8 óra 30 perc előtt reggelizünk, akkor kisebb eséllyel alakul ki nálunk a kettes típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia – erre derült fény az Endokrin Társaság éves ülésén. – Megállapítottuk, hogy azoknál az embereknél, akik a nap elején kezdtek enni, alacsonyabb volt a vércukorszintjük és kevesebb volt az inzulinrezisztenciájuk, függetlenül attól, hogy napi 10 órára korlátozták-e az étkezésüket, vagy több mint 13 órán át osztották-e el az ételt – mondta Marriam Ali, a Northwestern University vezető kutatója.

Fontos az összeállítás

Ennek kapcsán Takács Hajnalka dietetikus a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, az időzítés fontosabb, mint az étkezésre szánt időintervallum-korlátozás. Az egészség szempontjából fontos az is, hogy miként állítjuk össze a reggelinket.

Budapest 20200401 tojásrántotta rántotta sonka vajaskifli kifli narancslé juice egészséges ital étel kávé balkon reggeli illusztráció terasz mécses foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport

– Tartalmaznia kell rostokban gazdag, összetett szénhidrátokat, melyeket agyunk, idegrendszerünk, izomrendszerünk, hormonális rendszerünk és még számos folyamatunk igényel. Hiányában ezekben és még ennél is több funkcióban keletkezhet zavar. Legyen valamilyen jó minőségű pékáru, teljes kiőrlésű tortilla vagy akár házi zablepény. Kerüljön rá vagy bele valamilyen fehérjeforrás. Fontos, a reggeli esszenciális aminosavakat is biztosítson. Ezeket csak kívülről tudjuk pótolni, szervezetünk nem tudja előállítani – mutatott rá. Megjegyezte, még sok más funkciónk támogatása miatt fontos valamilyen állati eredetű fehérjeforrás a szendvicsre, tehát húsféle, halféle, tejtermék vagy tojás.

400-500 gramm naponta

A zöldségről vagy gyümölcsről se feledkezzünk el. – Nem telhet úgy el étkezés, hogy egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt ne fogyasztanánk el. A betegségmegelőző táplálkozás minimummennyisége napi 400-500 gramm, ez 5 nagy paradicsomnak felel meg – figyelmeztetett.

Kiemelte, figyeljünk az egészségünkre és a szélsőségektől mentes táplálkozásra ahhoz, hogy a szervezet ne kezdjen raktározásba, ne alakuljon ki hiányállapot. – Annál változatosabb az étrend és annál egészségesebb a táplálkozás, minél több színű zöldségből, alapanyagból profitál a szervezetünk. A piros likopint, a sárga béta-karotint, a zöld klorofillt tartalmaz, melyek mind más-más antioxidánsok. Hatékonyan küzdhetünk velük a sejtöregedés és a daganatos megbetegedések kialakulása ellen – osztotta meg a legfőbb tudnivalókat.

Budapest 20200412 kenyér paradicsomoskenyér aszaltparadicsom kévé narancslé juice franciasaláta reggeli étel illusztráció foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport

Segítsük a működést

Rámutatott: emellett a folyadékfogyasztásra is figyelni kell, naponta a minimummennyiség 2-2,5 liter, de ha valaki sportol, még többet kell fogyasztania. – 1 órás fizikai aktivitás által fél liter verejtéket veszítünk. Ezt pótolni kell ahhoz, hogy megelőzzük a koncentrációzavart és a fejfájást, valamint azért is, hogy segíthessük a gyomorbélrendszerünk működését. Tartósan ennél alacsonyabb folyadékbevitel mellett székrekedés alakul ki és rendkívüli módon növeli a bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát – magyarázta.

Takács Hajnalka hozzátette, aki szeretne súlyt csökkenteni, számára is elengedhetetlenül fontos, hiszen az emésztéshez folyadékra van szüksége a szervezetnek, hiányában lassul az emésztés, így az anyagcsere és a súlyvesztés üteme is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában