2021.07.17. 11:30
A gyümölcs és a zöldség színe megmutatja, mire hat jótékonyan
Csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, vagy épp vírusellenes és antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek a zöldségek és gyümölcsök. A színük jelzi a jótékony tulajdonságot. Az egészségünk megóvása érdekében naponta legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt szükséges fogyasztani.
Forrás: Pixabay
Érdekes beszámolót osztott meg közösségi oldalán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal és fitokemikáliákkal, vagyis növényi vegyületekkel.
A narancssárga vagy sárga színű termények karotinféléket tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét. Ilyen a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a mangó, a sárgadinnye, a nektarin és az őszibarack is.
A zöld színűek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, ilyen fitokemikália van a spárgában, a zöldbabban, a brokkoliban, a káposztában, a salátában, a zöldborsóban, a spenótban és kiviben is.
Kiderült, a lila és kék színek antioxidáns tulajdonságra utalnak, amelyek csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos, hogy szerepeljen az étrendünkben például cékla, vörös káposzta, padlizsán, szeder, áfonya, kék szőlő vagy szilva.
A piros színű zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét. Így a piros színű paprika, a paradicsom, a cseresznye, a vörös szőlő, a vörös és rózsaszín grépfrút, a málna, az eper és görögdinnye is.
Emellett érdemes a barna és a fehér színű növényekből is fogyasztani, tehát karfiolt, metélőhagymát, fokhagymát, gyömbért, póréhagymát, banánt és fehér barackot is, hiszen ezek vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaznak.
A szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségünk megóvása érdekében és az Okostányér szerint naponta legalább négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt szükséges fogyasztani, amiből legalább egy adag friss vagy nyers legyen. Ez nyáron könnyedén teljesíthető.
Továbbá főétkezéskor piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket is javasolt enni, például brokkolit, sárgarépát, paradicsomot.
Azt tanácsolták, hogy tízóraira, uzsonnára és desszertnek is gyümölcsöt válasszunk, például egy kis tálka cseresznyét vagy néhány szem barackot, de a nagy melegben a dinnyék is remekül hűsítenek és hidratálnak. De a reggeli gabonafélék tetejére, a palacsintába és a fagyiba is érdemes gyümölcsöt tenni.