Egészség

2021.07.17. 11:30

A gyümölcs és a zöldség színe megmutatja, mire hat jótékonyan

Csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, vagy épp vírusellenes és antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek a zöldségek és gyümölcsök. A színük jelzi a jótékony tulajdonságot. Az egészségünk megóvása érdekében naponta legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt szükséges fogyasztani.

Munkatársunktól

Forrás: Pixabay

Ér­dekes beszámolót osztott meg közösségi oldalán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal és fitoke­mikáliákkal, vagyis növényi vegyületekkel.

A narancssárga vagy sárga színű termények karotinféléket tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét. Ilyen a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a mangó, a sárgadinnye, a nektarin és az őszibarack is.

A zöld színűek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, ilyen fitokemikália van a spárgában, a zöldbabban, a brokkoliban, a káposztában, a salátában, a zöldborsóban, a spenótban és kiviben is.

Kiderült, a lila és kék színek antioxidáns tulajdonságra utalnak, amelyek csökkenthetik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos, hogy szerepeljen az étrendünkben például cékla, vörös káposzta, padlizsán, szeder, áfonya, kék szőlő vagy szilva.

A piros színű zöldségek és gyümölcsök rendszeres fo­­gyasztása csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét. Így a piros színű paprika, a paradicsom, a cseresznye, a vörös szőlő, a vörös és rózsaszín grépfrút, a málna, az eper és görögdinnye is.

Emellett érdemes a barna és a fehér színű növényekből is fogyasztani, tehát karfiolt, metélőhagymát, fokhagymát, gyömbért, póréhagymát, ba­nánt és fehér barackot is, hi­­szen ezek vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaznak.

A szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségünk megóvása érdekében és az Okostányér szerint naponta legalább négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt szükséges fogyasztani, amiből legalább egy adag friss vagy nyers le­­gyen. Ez nyáron könnyedén teljesíthető.

Továbbá főétkezéskor piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket is javasolt enni, például brokkolit, sárgarépát, paradicsomot.

Azt tanácsolták, hogy tízórai­ra, uzsonnára és desszertnek is gyümölcsöt válasszunk, például egy kis tálka cseresznyét vagy néhány szem barackot, de a nagy melegben a dinnyék is remekül hűsítenek és hidratálnak. De a reggeli gabonafélék tetejére, a palacsintába és a fagyiba is érdemes gyümölcsöt tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában