Ásotthalom

2021.07.13. 16:00

Digitális oktatástól mentes tanévben bízik az iskolaigazgató

Kiürült, elcsendesedett az iskola és a kollégium. Döbbenetes a csend az ásotthalmi Bedő erdészeti iskolában, de ez nem jelenti azt, hogy megállt az élet az intézményben, ahol már a szeptember elsejei tanévkezdésre készülnek.

Arany T. János

Fotós: Frank Yvette [email protected]

Úgy ül rá a néma csend a Be­­dőre, mint koronavírus-járvány idején a vendégek nélküli éttermekre. Legutóbb az egyik népszerű és nagy halászcsárdában éreztem ezt a szomorú ürességet, amikor egy hely esszenciális hozzávalója semmivé foszlik és elillan. Pont ilyen most az Alföldi Agrár­szakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és környéke, ahonnan szeptember elsejéig hiányoznak majd a gyerekek.

Váratlan feladat

– Múlt héten befejeződtek a nyári gyakorlatok, a tanulók pénteken délután hazautaztak. Sok feladatot elvégeztek az erdőben, amit eddig nem tudtak megcsinálni a digitális oktatás ideje alatt. Kiürült az iskola, elcsendesedett a kollégium és a park. Bár még egy utolsó, váratlan feladat adódott péntekre – mondta Andrésiné Ambrus Ildikó. Az intézményvezető elmesélte, hogy még a csütörtök esti szélvihart megelőzően a park egyik ostorfájának az ága váratlanul, minden előzmény nélkül letört. Szerencsére anyagi kárt és személyi sérülést nem okozott.

– Pénteki záróakkordként, amikor már azt hittük, hogy a motorfűrészes munkáknak vége, eltakaríthatták az ágat a diákok – tette hozzá.

Kiürült az ásotthalmi intézmény, de hamarosan festenek, takarítanak, készülnek a tanévre.
Fotó: Kuklis István

Festés, meszelés

A nyári munkálatokról szólva elhangzott, az iskolában dolgozó oktatók megkezdik megérdemelt szabadságukat, a technikai dolgozók is pihennek, de azért elő kell készülniük a következő tanévre: a tantermek festése, karbantartása, a konyha tisztasági meszelése még hátravan. Az igazgatónő számára izgalmakat tartogat, hogy az ő irodáját is kifestik, mindent ki kell pakolnia, és ez vár a mellette lévő titkárság, gazdasági és igazgatóhelyettesi irodákra is.

– Ezzel párhuzamosan otthon is festünk, úgyhogy nem tudom, hová tudok menekülni a két festés elől – árulta el.

Szeptemberre készülnek

Közben készülnek a következő tanévre: szakmai, képzési programjaikat dolgozzák át, készítik az új tantárgyfelosztást, au­gusztus végén pedig elkezdik összeállítani az órarendet.

– Bízunk benne, hogy szeptembertől egy digitális oktatástól mentes, jelenléti tanévben fogjuk élni az életünket. Szeptember elsején három kilencedik osztállyal indul a tanév, egy erdőművelő-fakitermelő szakmunkás, egy gazda és egy erdésztechnikus osztály – mondta az igazgatónő.

A Bedő diákjainak szeptember 1-jén, szerdán 12 óráig kell beérkezni a kollégiumba, a tanévnyitó 12.30-kor kezdődik. 13 és 14 óra között szülői értekezlet lesz a 9. osztályos tanulók szüleinek, majd 14 órakor kezdődik a tanítás, ami 18 óráig tart.

Diákok mondták

Kovács Péter: Hiányoznak az osztálytársaim, a környezet, a tanárok is meg a kolesz is. Hiányzik az összeszokott csapat.

Kuncz Salamon: Hiányzik az a bolond népség, ami nem annyira, az a kapálás.

Kokes Krisztofer: Hát igazából hiányzik is meg nem is. A hőség miatt jobb itthon a hűvös szobában, viszont a barátok és a pörgés miatt hiányzik az iskola.

Szabados Zoltán: Örülök, hogy végre itthon vagyok, bár nemsokára ismét menni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában