Napszínes

2021.07.20. 18:02

Erő, erő, gyere elő!

Bánhidy tanár úr közkedvelt a diákság körében, osztályfőnök, kollégiumi nevelőtanár, túraszervező, tevékenységeinek kö­­re igen széles, például mindig tud egy rövidebb utat az erdőn keresztül.

Arany T. János

Amit viszont ő sem tud, az az ellentmondás a fizika törvényszerűségeinek. De ne szaladjunk ennyire előre. Aki először túrázik életében, és az Alföldről érkezett, az bizony mindenre képes rá­csodálkozni. Az igen változó terepviszonyokra, a szegedihez képest több mint tíz fokkal alacsonyabb hőmérsékletre és a túraútvonalakra dőlt fákra.

Ezek a kidőlt fák lehetnek ki­­sebbek és nagyobbak. A ki­sebbek esetében a túrázónak sok választása nincs, kecses szökelléssel átlibben felette. Közepes méretű fa esetén több választási lehetőség adódik. Ha húsz erdészeti szakközépiskolással túrázik az ember, akik közt gyakorló kovács is akad, és ezek a gyerekek amúgy mindenhez is értenek, akkor egy jókora, saját készítésű késsel neki lehet állni felaprítani az előttünk keresztben heverő fát. Másik megoldás, hogy közös erővel a szakadékba taszítjuk, továbbá át lehet bújni alatta, és ha a körülmények engedik, meg is lehet azt kerülni.

Vállára is kaphatta volna a túraútvonalra dőlt méretes fát Bánhidy Zoltán, de inkább átbújt alatta. Fotó: Arany T. János

A zempléni erdőségben ké­­­szült fotón úgy tűnhet, mintha Bánhidy Zoltán, az ásotthalmi Bedő erdészeti is­kola pedagógusa megpróbálkozna azzal, hogy arrébb tegye az öles fát, de ez mindössze optikai csalódás, mert csupán átbújt alatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában