egy teáskanálnyi az ideális

2021.07.11. 17:25

Kevesebb sóval sütnek

Hazánkban a kovászos kenyereknél kell 5 grammal csökkenteni a nátriumtartalmat a WHO legfrissebb ajánlása szerint. 64 élelmiszer esetében ugyanis új, globális referenciaértékeket adtak ki a nátriumszintre vonatkozóan. Az intézkedés az egészségvédelmet szolgálja.

K. A. R.

Photo by <a href="https://unsplash.com/@wjtuinstra?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Jason Tuinstra</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/salt?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

A legtöbb ember a WHO által ajánlott napi 5 gramm só dupláját viszi be a szervezetébe, így nagyobb a szívbetegség és az agyvérzés kockázata, amelyek évente a becslések szerint 3 millió ember halálát okozzák – közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Éppen ezért bejelentették, hogy új, globális referenciaértékeket adtak ki a nátriumszintre vonatkozóan több mint 60 élelmiszer-kategóriában, amelyek segítenek az országoknak csökkenteni az élelmiszerek nátriumtartalmát az étrend javítása és az életmentés érdekében.

A WHO globális referenciaértékei megmutatják az országoknak, hogyan tudják fokozatosan csökkenteni az országban élők sófogyasztását, valamint miként tudják arra ösztönzi az ipart, hogy az értékeknek megfelelően csökkentsék a feldolgozott élelmiszerek nátriumtartalmát. A szervezet célja az, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenjen globálisan a nátriumbevitel.

A Magyar Dietetikusok Or­­szágos Szövetsége jelezte, az Egészségügyi Világszervezet napi 5 grammnál, vagyis körülbelül 1 teáskanálnyinál kevesebb sófogyasztást javasol. Hangsúlyozták, a sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből, köztük a kenyérből, a gabonafélékből, a feldolgozott húsokból és a tejtermékekből származik. Rámutattak: az ajánlás szerint például a burgonyacsipszek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

Megjegyezték, a nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig egy olyan ásványi anyag, amely szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, továbbá összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is.

A férfiak több sót visznek be kenyérrel, mint a nők. Ugyanakkor a nők több sós rágcsálnivalót fogyasztanak.
Illusztráció: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Kiderült, a WHO globális nát­­rium-referenciaértékei a feldolgozott és csomagolt élelmiszerek széles skáláját veszik célba, amelyek jelentősen hozzájárulnak a túl sós étrendhez. A feldolgozott és csomagolt kenyerek, a sós rágcsálnivalók, a húskészítmények és sajtok a magas nátriumtartalmú élelmiszerek kategóriájába tartoznak. Minden ország kü­­lön szabályozást is kapott, Magyarországon a kovászos kenyereknél szükséges csökkenteni a nátriumtartalmat, mert jelenleg meghaladják a 330 grammos globális referenciaértéket.

Magyarországon a kovászos kenyereknél szükséges csökkenteni a nátriumtartalmat, mert jelenleg meghaladják a 330 grammos globális referenciaértéket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában