Miben lesz más?

2021.07.17. 17:00

Ki lehet próbálni az új Windowst

A Microsoft Windows 10-et használja a lakosság nagy része. Nehezen váltottak a 7-es Windowsról, évekbe tellett, mire az újabb operációs rendszert kezdték használni. A Microsoft már bejelentette a Windows 11-et, és már arról is vannak információink, miben fog eltérni elődjétől.

Munkatársunktól

Új elrendezés jellemzi majd az egész felületet. Illusztrációk: Microsoft

Forrás: Microsoft

Már elérhető a Microsoft új ope­­rációs rendszerének tesztver­ziója azok számára, akik a hi­­vatalos megjelenés előtt ki szeretnék próbálni. Lesznek különbségek, mégpedig szembeötlőek. Az első ilyen maga a számítógép, ami elbírja az új verziót.

Eszközcsere

Az első különbség a minimális rendszerkövetelmények közt szerepel. A processzornak minimum 1 GHz-esnek vagy gyorsabbnak, legalább 2 magosnak kell lennie, ráadásul csak 64 bites processzorral vagy egylapkás rendszerrel működik. Alsó hangon 4 GB RAM memóriára lesz szükségünk, és egy 64 GB kapacitású tárolóeszközre.

Grafikus kártyából is újabbat követelnek, olyat kérnek, ami kompatibilis a DirectX 12-vel, valamint egy olyan kijelzőre lesz szükségünk, ami nagyobb, mint 9”, és HD felbontást is bírnia kell, de csak a 720p-est. A Windows 11 Home beállításához pedig Microsoft-fiókra és internetkapcsolatra van szükség.

Ezek persze a minimumok, és a felhasználók egy jó része már ennél jóval modernebb esz­­közparkkal rendelkezik, így aki emellett dönt, annak nem lesz problé­mája, de a Microsoft oldalán ellenőrizhetjük, alkalmas-e szá­mítógépünk az új verzióra.

Jelentős különbségek

A Windows 11-ből kiszedtek sok olyan funkciót, amit a cég az előzetes felmérések alapján feleslegesnek gondolt. Az egyik ilyen Cortana, ami az új verzióban már nem kap helyet. A Microsoft-fiókokkal összekapcsolt eszközök nem küldik el majd a háttérképet egymás közt, így mindenhol magunknak kell beállítani, amit sze­­retnénk.

Új elrendezés jellemzi majd az egész felületet.
Illusztrációk: Microsoft

Megválto­zik a Képmetsző eszköz, valamint módosul a tálca, amit majd csak a képernyők alsó részéhez lehet igazítani, és kevesebb dolog jelenik meg rajta.

Nem veszik el

Lesznek olyan szoftverek, amiket a Windows 10 tiszta telepítésekor megkaptunk ugyan, és a frissítéssel nem tűnnek el, de az operációs rendszer telepítésekor nem kapunk meg. Most úgy voltak vele a fejlesztők, akiknek fontosak ezek, ingyenesen letölthetik, de nem terhelik vele a kezdő pakkot. Persze nem alapszoftverekről van szó, ezek a OneNote, Skype, Paint 3D, 3D Viewer.

Start

Talán a legnagyobb változáson a Start menü esik majd át. Kötött elrendezést kap, nem eltűnnek a folyamatosan mozgó élő csempék, helyette majd kis beépülő modulok, úgynevezett widgetek érkeznek. Fontos kiemelni, hogy a frissítés során a Start menübe rögzített elemek nem maradnak ott, viszont a szoftverek attól nem tűnnek el a számítógépről.

Teljesen új Start menüt kapunk.

Viszlát, Explorer

Még egy dolog eltűnik, és ez az Internet Explorer, amelyet teljesen letiltanak. Helyette a Microsoft Edge-t javasolja a Microsoft, amelynek lesz egy IE módja. Természetesen az összes többi böngésző ugyanúgy fut majd rajta, mint eddig.

Nem kötelező

A Windows 11 frissítés formájában érkezik majd. Akinek nem bírja a gépe, vagy nem szeretné az új rendszert használni, an­­nak nem kötelező lecserélni a Windows 10-et, legalábbis azonnal biztosan nem. A Microsoft azt írja, hogy 2025. október 14-ig mindenképpen lesznek új biztonsági frissítések, de még azt is kilátásba helyezték, hogy a megadott dátumon túl is támogatják majd.

Az új rendszerhez viszont kisebb méretűek lesznek a frissítéscsomagok, és a háttérben települnek majd, nem kell tétlenül ülni, és várni, mikor fejezi be a rendszer konfigurálását a gépünk.

Pró és kontra

Kezdjük a negatív dolgokkal. Újdonság. Az évek alatt megtanultuk személyre szabni a Windows 10-et, megtanultuk összekapcsolni eszközeinket, hozzászoktunk a kinézethez, beállításokhoz és az alapvető funkciókhoz. Ezeket a frissítés ugyan el nem veszi, de megváltoztat mindent, ami eddig kényelmes volt, ráadásul lesznek páran, akiknek majd új számítógépet kell vásárolniuk egy idő után.

A rendszer viszont gyorsabb lesz. Nem foglalják a helyet a felesleges alkalmazások, amelyeket a lakosság nagy része nem használ. A frissítések is kevesebb helyet kérnek majd, és alapjáraton egy gyorsabb operációs rendszerrel dolgozhatunk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában