Rekordjelölés érkezett az Év Magyar Autója 2022 díjakra

2021.08.15. 07:00

Közel 60 modellt neveztek

Lezárult a nevezés a 2022-es Év Magyar Autója díjakra. Rekordszámú márka, 26 indul idén, a két magyarországi gyártóval együtt 58 autómodellt neveztek a díjakra, amelynek győzteseit márciusban hirdeti ki a szakmai zsűri.

Kovács András

A legtöbb autót a Toyota importőre nevezte.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Török János

A 2022-es díjakra elsőként a Cupra, a Hyundai és a Seat márkák jelöltek. A Cupra a Born villanyautót, a Hyundai a Tucson és a Tucson plug-in hibrid szabadidő-modelleket, valamint az Ioniq 5 villanyautót, a Seat pedig a megújított Seat Aronát indította.

 

A BMW Group Magyarország három modellt nevezett: a Mini Cooper SE a városi villanyautók között indul az Év Zöldautója 2022 díjért, a BMW M4 Competition a Magyar Év Autója elismerést vette célba a sportautók kategóriájában, míg a bajorok villamos zászlóshajója, a BMW iX pedig a prémium elektromos autók között küzd az Év Zöldautója díjért.

Az Opel négy autót nevezett be a versenybe, az Év Zöldautója díjért a Combo-e Cargo modell, valamint a teljesen új Opel Astra plug-in hibrid változata indul. Az importőr a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölte a szabadidős Grandlandot, illetve a családi autók kategóriában a Zafira Life modellt.

A Porsche Hungaria Volkswagen márkája rekord számú, összesen nyolc modellt nevezett: üzleti autó kategóriájába jelölte az Arteon R-t, a szabadidő-autók között a Tiguan Allspace és Taigo modelleket. A kisautó kategóriában az új Polót, a családiak között pedig a Golf 8 Variant modellt, míg a sportautók között a Golf R-t indította. Az Év Zöldautója 2022 díjért a Volkswagen az ID.4 villanyautót, valamint a konnektoros Passat GTE modellt „küldte harcba”.

Négy autót nevezett a Skoda, a vadonatúj Fabia a kis kocsik között, a frissített Kodiaq a szabadidősök tágas mezőnyében bizonyíthat, a zöldautók között pedig az Octavia iV és az Enyaq iV indult.

Idén először a Volkswagen Haszonjárművek márka is jelölt autókat, a Caddy a családi kategóriában, a Caddy Cargo pedig a kishaszonjárművek között nyerheti el a Magyar Év Autója 2022 díjat.

A DS a prémium hibrid autók között a DS 9 E-Tense modellt nevezte, a Citroën az elektromos ë-C4 modellt indította, a Peugeot pedig a 308 SW kombit az üzleti autók kategóriában jelölte a Magyar Év Autója 2022 díjra.

Az Év Magyar Autója 2022 díjért elsőként a hazai gyártók között az Audi Hungaria nevezte be hazánkban gyártott modelljét, a Q3 Sportback TFSI-t, az Év Zöldautója 2022 elismerésért pedig az e-tron GT és a Q4 e-tron küzd a márka jóvoltából.

A Suzuki – amely eddig többször is győzött az Év Magyar Autója versenyben – idén két újdonságát nevezte be, a jelölt modelleket csak szeptember másodika után nevezik meg a vállalati embargó miatt.

A Honda két kocsival indul a versenyen, a teljesen új HR-V a kis szabadidő-autók, a Honda e pedig a városi elektromosk között esélyes. A Nissan hazai importőre két kategóriában is nevezte Magyar Év Autója díjra a vadonatúj Qashqai-t, a szabadidős között és a családi autók között.

A Renault Magyarország mindhárom márkája képviselteti magát az idei versenyben. A magyar piacra frissen belépett Alpine az A110 sportautóval, a Dacia az új Dusterrel, a Renault pedig a hibrid Arkanával indul .

A tavalyihoz hasonlóan idén is zöldautókkal vesz részt a kiírásban a Fiat és a Jeep magyarországi importőre, amely a Fiat 500e modellt a városi villanyautók között, a Jeep Wrangler 4xe-t pedig a hibrid szabadidősök közé nevezte be.

Egy év kihagyás után ismét jelentkezett a Kia Magyarország, az importőr az Év Zöldautója 2022 díjra a plug-in hibrid Sorentót jelölte.

Sosem nevezett még egyetlen importőr annyi autót, mint azt tette a véghajrában a Toyota és a Lexus. Egy tucat modellt, hét Toyotát – Yaris Cross, Yaris GR, Hilux, Highlander, Proace Electric, Proace City Electric, Mirai – és öt Lexust – NX, ES, LS, LC Convertible, UX 300e – indítottak.

Idén is két autóval száll be a megmérettetésen a Ford, a Ranger Stormtrak a kishaszonjárművek között versenyez a Magyar Év Autója 2022 elismerésért, a Mustang Mach-E pedig az elektromos szabadidő-autók között harcol az Év Zöldautója 2022 díjért. További részletek az evmagyarautoja.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában