A túra majdnem 900 kilométeres

2021.08.24. 13:43

Közel 90 éves Bentley is rajtolt Bordányból az autós túrára

Többek között egy 1934-es Bentley, Ford Mustang, Chevrolet Corvette és Toyota Yaris is elstartolt kedd reggel a bordányi Faluház elől. A Cross Hungary autós élménytúrán 17 autós vesz részt, Bordányból Ópusztaszerre indultak, a cél Nyírbátor volt.

Arany T. János

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Egy Chevrolet Corvette motorjának hangos beröffenésével Bordányból rajtolt el augusztus 24-én délelőtt 10 órakor a Cross Hungary autós élménytúra csapata. Az országkerülő autós túra kelet-magyarországi futama keddtől péntekig zajlik, és az idén Bordányból rajtoltak el a résztvevők.

A start előtt Dózsa György szervező elmondta, ez nem verseny, nem időre megy, ez egy túra, amit élvezni kell.

– Az autózás élményén kívül ez egy kulturális vetélkedő, várakat, kastélyokat, múzeumokat keresünk fel – tette hozzá.

A túra majdnem 900 kilométeres távját néhány nap alatt végig autózni nem nagy feladat a szervezők szerint, viszont egy harminc-negyven éves autóval már igazi kihívást jelenthet.

A túra útvonala végig aszfaltúton halad, az autózás szerelmesei az utazásuk során több száz települést érintenek, történelmi emlékhelyeken is járnak. Az Érdekes autók versenyeként is ismertté vált Cross Hungary nem a sebességről, hanem a kulturális értékek megismeréséről szól.

Az autók két kategóriában, húsz év alatt és fölött indultak. A felhozatal eklektikus: mai új autók, Ford Mustang, Volvo, Mazda MX-5, Toyota GR Yaris, a 260 lóerős, összkerekes kisautó mellett elegáns idősebb nyitott Jaguárok sorakoztak a Faluház előtti parkolóban.

A legtöbb érdeklődőt a legidősebb jármű, egy 1934-es 3,5 literes Derby Bentley vonzotta.

A luxusautóból 1933 és 1939 között 2411 darabot gyártottak, ezek közül egy kedd délelőtt ott állt Bordányban. Budapesti tulajdonosa, Valker Dávid édesapja kezdett el veteránautókkal foglalkozni. Elmondta, hogy nem volt sok gond az autóval, bár az előző tulajdonos mondta, hogy amikor leengedték az olajat, volt benne csapágy is. Parkolni sem nehéz vele, jól érezni a dimenzióit, csak a kormányt nehéz álló helyzetben tekerni. A fogyasztása sem vészes, 18-20 liter.

Az autósokat Tanács Gábor, Bordány polgármestere köszöntötte, majd elrajtoltak a gépcsodák a Homokhátság szívéből a következő állomásuk, Ópusztaszer felé, ahonnan egészen Nyírbátorig gurultak az első napon. A túra végén 333 kilométert megtéve a Báthori várkastélyt látogatták meg a túrázók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában