Köves Endre a szaktudásra és jó alapanyagokra esküszik

2021.08.17. 19:45

Szívvel-lélekkel készíti a pálinkát

Először csak gyűjtötte a tájjellegű pálinkákat, néhány éve azonban már maga is készít gyümölcspárlatokat Köves Endre. Nem is akármilyeneket, kézműves remekeit a szakma is rendre elismeri. A szentesi férfi hitvallása, hogy csak szívvel-lélekkel, no meg kiváló alapanyagokkal lehet jó pálinkát készíteni.

Majzik Attila

Köves Endre szentesi pálinkakészítõ.

Fotó: Majzik Attila

– Üzletkötőként dolgozom, az országot járva kezdtem el tájjellegű pálinkákat gyűjteni még 2007 körül. Aztán pár évre rá magam is elkezdtem főzetni, de valahogy nem az jött vissza, amire vágytam. Érdekelt a lepárlás, kíváncsi voltam a munkafolyamatokra, végig­ültem a főzéseket, figyeltem, hogyan készül a pálinka. Aztán 2014-ben vettem egy főzőt, attól kezdve már magam készítem a saját pálinkáimat – mesélt a kezdetekről Köves Endre.

A szentesi férfi azt vallja, a minőségi pálinkakészítéshez a kiváló alapanyagokon felül szaktudás, gyakorlat és nagy odafigyelés is szükséges.

– Saját termesztésű, egyesével, kézzel válogatott, érett gyümölcsből készítem a pálinkáimat. A-tól Z-ig, a gyümölcstermeléstől a lepárlásig végigkísérem a folyamatokat a saját kezem munkájával, egy-egy üvegben az embernek a szíve-lelke benne van – magyarázta a pálinkamester.

– A pálinka négy frakcióból áll, a rézelejét, az előpárlatot, a párlatot és az utópárlatot csak illatolással, ízleléssel lehet elválasztani. Fontos, hogy higgyünk az érzékszerveinkben, bízzunk az orrunkban, de az is számít, hogy képezzük magunkat: szaktudás nélkül nem lehet azt a minőséget képviselni, amit a pálinka mint hungarikum képviselne – tette hozzá Köves Endre.

Köves Endre szentesi pálinkakészítõ. Fotó: Majzik Attila

A pálinkakészítő remekeit már nem csak a baráti köre élvezheti, néhány éve országos versenyeken is megméreti azokat. Először egy barátja biztatására nevezett, első versenyén rögtön kategóriagyőztes lett. Azóta sorban követik egymást az oklevelek, elismerések és serlegek, sőt Endre bíróként is részt vesz a versenyeken. Most a szeptemberi nemzetközi seregszemlére készül, amire hív mindenkit, aki foglalkozik lepárlással.

– Egy ilyen verseny egyben jó visszajelzés is, megnevezik azokat a hibákat, amelyek előfordulhatnak. Erre azért van szükség, hogy a minőségi pálinkakészítés kerüljön előtérbe, ne az legyen a szempont, hogy egy ital minél jobban marjon, égessen. Sajnos még nem forrta ki magát a pálinkakultúra, én is azon munkálkodok, hogy a bor után a minőségi pálinkafogyasztás kultúrája is kialakuljon – összegzett Köves Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában