Kiskundorozsma

2021.09.30. 17:59

Tök jó fej házaspár

K. A. R.

Fotós: TOROK JANOS

Fotós: TOROK JANOS

A nyár a kötelező nagy érzések évszaka, míg az ősz a spontán és valódi örömöké (Grecsó Krisztián) – talán épp emiatt olyan kedvelt évszak számomra az ősz. Olyan nyugalmasan, de mindeközben mégis ritmusosan változik meg a világ, miközben

lenyűgöző ruhát öltenek a fák, a konyhát almás pite és sült gesztenye illata járja át, a sárga tökök pedig megmosolyogtató arcot kapnak a kreatív emberek által.

Mindegyikben ott van az az öröm, amelyről a szegvári születésű költő írt. Kiskundorozsmán is úgy döntöttek a Petőfi Sándor Művelődési Ház dolgozói, hogy mosolyt csalnak a településrészen áthaladók arcára.

Az épület elé ugyanis kiköltöztettek egy tök jó fej házaspárt, akik pillanatok alatt felfelé görbítik a házba érkező száját.

Jól látszik, hogy a tök az ősz részévé vált.

 

Ráadásul egyre több felületen olvasni arról, hogy nem igaz az az állítás, hogy az angolszász hagyományt másoljuk Magyarországon, ugyanis hazánkban már 1081-ben faragtak tököt.

Ekkoriban Salamon király trónviszályban állt Lászlóval, és terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt úgy akarta megakadályozni, hogy a visegrádi vár tornyába záratta Salamont, az őröknek pedig a legenda szerint töklámpásokkal kellett megvilágítaniuk a tornyot éjjelente, hogy szemmel tarthassák Salamont. Ezzel pedig nemcsak a faragás lett népszerű, hanem egy mondás is létrejött: Fénylik, mint Salamon töke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában