Jubilált a kakasfőzés Szentmihályon

2021.09.19. 15:53

Tökével, zúzával és tarajával dobták föl a pörkölteket

Jubileumi, tizedik alkalommal rendeztek kakaspörkölt-főző fesztivál Szentmihályon, ahol a főzés mellett volt kötélhúzás, kispályás seprűfoci cirokseprűvel és sörivóverseny is.

Munkatársunktól

Fotó: Frank Yvette

Már jó volt a hangulat, pont a közepébe csöppentünk szombaton hagyományos szentmihályi kakaspörkölt-főző fesztiválnak. A focipálya mellett az ételek finom illata terjengett, volt olyan csapat amelyik már az étkezéshez készülődött, mások a kötélhúzásban tették próbára csapatuk erejét. Ezzel egyidőben sörivóverseny is zajlott.

Fotó: Frank Yvette

– 2011-ben rendeztük az első kakasfőzést, tehát a pandémia előtt kilencet sikerült még megrendezni, a jubileumi, tizedik tavaly elmaradt. Egy esős délutánon említettem Mihálffy Béla képviselőtársamnak, hogy idén csináljuk meg a tizediket, ő pedig az ügy mellé állt. Amíg én a közösségért tenni tudok, addig lesz Szentmihályon kakasfőzés, de most sietnem kell, mert én is versenyzek – sietett el Nógrádi. – Kötelet húz? – kérdeztem gyorsan. – Nem, sört iszok – válaszolta a képviselő, majd három vetélytársát legyőzve elsőkén hajtotta le a korsó sört. Közben Mihálffy elmondta, náluk Dorozsmán is nagy hagyománya van a kakasfőzésnek, így támogatóként örömmel állt a rendezvény mellé, és szerzett hozzá szponzorokat.

Míg ezeket megbeszéltük, volt olyan csapat, ahol már ebédeltek a tagok. De nem mindenhol. A szomszédos Klebelsberg-telepről érkezett és jelentős ismertségnek örvendő Varga Oszkár épp paprikát szórt a főztjébe, ami lábpörkölthöz hasonlított. Ennek oka, mint elmondta, hogy mindenki azt kért bele, így 20-25 lábat biztosan belefőzött. Tökével gazdagította a pörköltet, majd a tárcsára irányította figyelmét, amin pedig palacsinta készült. Klebelsberg-telepről még egy csapat főzött: Oszkár mellett Borsos Máté forgatta a fakanalat.

Fotó: Frank Yvette

– Szerintem a sűrűség a lényeg, abban látom a sikert. Azt mondták, mindent tegyünk bele, amit szeretünk, így került bele vörösbor és sör is, meg egy kis római kömény, majoranna, kakukkfű és rozmaring. De mindenből csak csipetnyi, hogy ne nyomja el az alap, a lényeg, a kakas ízét – magyarázta Máté, aki előbb házi kolbásszal, szalámival kínált, majd a másnaposok egyik orvosságával, a megdermedt sült szaftjával, amit vastagon illik a kenyérre kenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában