5 milliárdból támogatják a modernebb mobil vásárlását

2021.10.11. 17:28

Leállítják a 3G hálózatokat hazánkban, sok mobil nem fog működni

A következő év folyamán leállítják Magyarországon a 3G mobilinternet – szolgáltatást. De mi a teendő azoknak, akik eddig ezt a hálózatot használták?

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

A 3G technológiájának fenntartása mára nem kifizetődő. Lassú, elavult és drága a fenntartása. A 4G-hálózatok szinte teljes lefedettsége és az 5G rohamos terjedése nyomán világszerte egyre több szolgáltató dönt a 3G hálózatok kivezetése mellett Európában, ami Magyarországon is időszerű. – írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Netre Fel programjának weboldala.

A szolgáltatók álláspontja

A Magyar Telekom szeptember végén jelentette be: 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát, a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni.

A lekapcsolást követően a hangforgalmat a 2G és 4G hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G hálózat fogja kiszolgálni. Magyarországon a teljes mobilnet forgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik. Az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G hálózaton folyik – ismertették.

Az ügyfeleinek azt javasolta, hogy ellenőrizzék, 4G/5G-képes-e a készülékük, illetve milyen hálózaton csatlakozik a készülékük, megfelelő-e a készülékbeállításuk. Azt is ellenőrizni kell, hogy a SIM-kártya 4G/5G-képes-e.

A tájékoztatás szerint a Telenor Magyarország 2022 júniusától kezdi meg a 3G technológia kivezetését, amely területileg fokozatosan fog történni.

Elsőként a nem lakott területeken, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a technológia kihasználtsága.

Az érintett ügyfelek – a maximum 3G képes aktív telefonok a Telenor hálózatán kevesebb mint 7 százalékot tesznek ki – a 3G kivezetésével a hanghívások minőségben nem tapasztalnak majd változást, a mobilinternet-elérési képességük azonban korlátozottá válik: a maximum 3G képes készülékek nagyságrendileg egyharmada használ mobilinternetet is.

A 3G kivezetésével kapcsolatos tudnivalókról és lehetőségeikről 60 nappal, illetve a kivezetést megelőző napokban is értesítik ügyfeleket.

A Vodafone korábban az MTI-vel közölte: a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

Kedvezménnyel támogatják, aki lecseréli 3G-s mobilját

Mobilkészülékcsere-támogatási program indul 5 milliárd forintos kerettel: 2022 februártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphat mindenki, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi 3G-képes mobilkészülékét – jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke október hetedikei sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak. NMHH adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak.

Karas Monika kiemelte: küldetésüknek tekintik, hogy a digitális javakhoz minél szélesebb körben férjenek hozzá a társadalom tagjai, iskolázottságtól, vagyoni helyzettől, életkortól, és lakóhelytől függetlenül. Szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek – ismertette, hozzátéve: a készülékcsere azonban sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál megoldást az állami támogatási program.

Így veheti igénybe a támogatást

A 3G-képes készülékek cseréjére 2022 első felében lesz lehetőség, de legfeljebb a program keretösszegének kimerüléséig. Tehát ha szeretné felhasználni a támogatást, akkor érdemes a karácsonyi szezon után készüléket váltani.

Az 50 leggyakoribb 3G-képes mobiltelefon
Fotó: NMHH / Illusztráció

A támogatást a magyarországi mobilszolgáltatók bármelyik üzletében, illetve a programban részt vevő kereskedőknél veheti igénybe.

Ez az összeg készülékenként maximum bruttó 20 ezer forint lesz majd, és olyan telefont lehet rajta vásárolni, ami 4G- vagy 5G VoLTE-képes, és amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. – írják a netrefel.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában