fogászat

2021.11.21. 16:46

Az ínygyulladás nem fáj, viszont elveszíthetjük miatta a fogainkat

Az ínygyulladás alattomos betegség: sok esetben egyáltalán nem okoz fájdalmat, közben azonban hihetetlen rombolást végez, és a fogak kihullását okozhatja. Szerencsére ma már számos parodontológiai megoldás létezik a probléma kezelésére, és olyan állapotok is stabilizálhatók, amelyek akár csak pár évvel ezelőtt is reménytelennek tűntek volna.

Timár Kriszta

Bajusz Örs főorvos tapasztalatai szerint a fogíny gyulladását komolyan kell venni, mert akár rövid idő alatt is nagy bajt okozhat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A reklámokból valószínűleg mindenki tudja már, hogy a vérző fogíny gyulladást jelez, amely akár a fogak elvesztését is okozhatja. Csakhogy a legtöbben nem veszik komolyan ezt a problémát, hiszen meglehetősen valószínűtlennek tű­­nik, hogy ha nincs fájdalom és nincs látványos elváltozás, akkor ilyen drasztikus lehet a probléma. Pedig a fogínyproblémánál ez a legnagyobb csapda: alattomosan rombol, ha pedig már látványos a baj, sok esetben a helyzet is menthetetlen. Vagyis igen: a gyulladás miatt kialakuló ínysorvadás következtében tényleg kihullhat a fogunk.

– Az ínysorvadás egy átfogó kifejezés, ezt használjuk a fog­ágybetegségekre és az ínyvisszahúzódásra is. Egyáltalán nem mindegy azonban, mivel állunk szemben: az előbbi egy gyulladásos elváltozás, amely a csontszövet károsodásával járhat és meglazuló fogakat eredményezhet, utóbbi viszont inkább a rossz technikával vég­­­­zett fogmosás, túlterhelés esetén, vagy egyszerűen genetikailag vékony ínytípusoknál alakul ki, és inkább csak fog­­nyakkopást, hideg- vagy me­­legérzékenységet okoz – beszélt a különbségről Bajusz Örs, a Dentors rendelőcsoport parodontológus főorvosa. En­­nek megfelelően – bár mindkét állapot kezelést igényel – teljesen más beavatkozásra van szükség.

Bajusz Örs főorvos tapasztalatai szerint a fogíny gyulladását komolyan kell venni, mert akár rövid idő alatt is nagy bajt okozhat.
Fotó: Frank Yvette

Az ínygyulladást orvosolni kell

– A fogágybetegség az, amely minden esetben a nem észrevett ínygyulladásból alakul ki. Ennek első jelei a piros ínyszegély, illetve a fogmosáskor tapasztalható ínyvérzés. Mivel nem jár fájdalommal, sokan nem veszik komolyan, ami hiba, mert akár egy éven belül is erőteljesen romolhat a páciens állapota. A kiterjedt fogágygyulladás a fogak és a fogíny leépüléséhez vezet – hívta fel a figyelmet Bajusz Örs. Hozzátette: sok esetben már egy egyszerű fogkő-eltávolítás is megszüntetheti az ínygyulladást, de ha ez nem elegendő, akkor is rendelkezésre állnak azok az eljárások, amelyekkel ez a betegség megelőzhető, vagy az állapotromlás megállítható. – A fogágy kitisztítása, az úgynevezett zárt küret után lehetőség van a csont visszaépítésére is saját, vagy részben állati eredetű, részben szintetikus anyagokkal, amellyel az esetlegesen már mozgó fo­­gak is újra sta­­bilizálhatók – hangsúlyozta a fő­­orvos.

Az ínyszövet már pótolható

Ínyvisszahúzódás esetén eny­he esetben elegendő lehet az érzékenységcsökkentő fog­krém használata, azonban fontos, hogy a kiváltó okot megszüntessék a további állapotromlás megelőzése érdekében – túlterhelt fogak esetében például fogszabályzással vagy a hiányos rágófogi régió pótlásával. – Ha viszont már több milliméteres a visszahúzódás, és az íny el­vékonyodott, műtét javasolt. Ilyenkor a szájpadból vagy a szájüreg más területéről ve­­szünk kötőszövetet és használjuk fel az ínyszövet megvastagítására, mielőtt a megfelelő helyre visszahúzzuk azt, de gyakran kollagénmátrixokkal is ki lehet váltani már a donorszövetet – beszélt az operációról Bajusz Örs, hangsúlyozva: bár félelmetesen hangzik, a helyi érzéstelenítésben végzett, egyébként nagy precizitást igénylő beavatkozás nem jár fájdalommal, csupán a be­avatkozást követő időszakban okozhatnak kellemetlenséget a szájban maradó varratok.

A reménytelennek tűnő fog is megtartható

– Ezek az operációk nem ol­csók, ráadásul a kezeléssorozat legalább fél évig tart, összességében azonban még mindig kedvezőbb árban van, mint ha a betegség során kihulló fogakat kellene pótolni. Ezeknek a beavatkozásoknak köszönhetően jelentősen kitolódhat az az idő, amíg a páciensek saját fogaikkal élhetik mindennapjaikat, sőt: míg a kilazult fogak régen menthetetlenek voltak, ma már ezeket sem reménytelen megtartani. Bár az implantológia fejlődésével már biztos fogpótlási módszerek vannak, a cél minden esetben a saját fogsor megtartása. Persze van olyan, amikor egyikért-másikért nem érdemes küzdeni: ez is a szakemberek feladata, hogy eldöntsék, egy később bizonyosan szükségessé váló pótlás szempontjából mely fo­gaknak milyen „értékük” van.

A parodontológia fejlődésével tehát számos lehetőség áll a szakemberek rendelkezésére, olcsóbb és kellemesebb is azonban egyszerűen odafigyelni, és megelőzni ezeket a problémákat. – Ennek kulcsa a helyes fogmosás és fogselymezés, amelynek technikáját érdemes egyszer egy dentálhigiénikustól elsajátítani. Már csak azért is, mert az egyéni problémáknak megfelelően különböző módszerek lehetnek a legideálisabbak – javasolta Bajusz Örs. Hozzátette: a csodafogkrémek és öblögetők mindezt csak kiegészíthetik, vagyis ezektől önmagukban várni a megoldást önámítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában