Szeged

2021.11.18. 18:45

Égi jel feledékenyeknek

Sok érdekes formát láttunk már az égen, amit felhő vagy kondenzcsík adott ki: angyalszárnyat az alsóvárosi templom felett, égő szemet, halat, és néha betűket is.

Farkas Judit

Újszentiván, 20211111. Kondenzcsíkok A betût formáztak az égen. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A leggyakoribb az X, amikor két kondenzcsík keresztezi egymást, de a napokban fotós kolléganőnk egy nagy A betűt örökített meg Újszentiván fölött. Mindenki másra gondol, ami­­kor meglát egy ilyen jelet az égen: van, aki a neve kezdőbetűjére, van, aki arra, hogy a punkok pont ilyen lendületes vonalakkal szokták felfirkálni az „anarchia” szó kezdőbetűjét a falakra. Aki hisz az összeesküvés-elméletben, miszerint a repülők kondenzcsíkjaival szándékosan mérgezik az embereket, az meg arra gondol, hogy hamarosan mind meghalunk.

Mi azonban rájöttünk a va­­lóságra, amikor harmadik alkalommal rohantunk vissza a lakásba a maszkért: az ég a feledékenyeknek üzen. Ez valójában egy egész mondat első betűje, ami úgy hangzik:

A maszkot otthon hagytad!

A kondenzcsík mibenlétére van tudományos magyarázat. A repülőgépek hajtóműveiből kiáramló égéstermékek mikroméretű szemcséire kicsapódik, kifagy a víz, ha kellő mennyiségben van jelen az adott re­­pülési magasságban: ezt észleljük fehér csíknak. Ugyanez történik, amikor hűvös reggeleken harmatot, fagyos hajnalokon deret látunk a fűszálakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában