Bordány

2021.11.16. 12:55

Környezettudatosság és jótékonykodás egyben

Munkatársunktól

A cél a zöld óvodává válás. A bordányi óvoda előkertjében gyűjtik a használt sütőolajat és sütőzsiradékot, pénzt kapnak érte, amivel a vadasparkot támogatják. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Úgy néz ki, mint egy nagy kuka, az intézményvezető-­helyettes ötlete volt, hiszen a környezettudatosság fontos számunkra. Nem titkolt célunk, hogy zöld óvodává váljunk, ami egy hároméves program, és aminek a második événél tartunk – mesélte a bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde vezetője, Lázárné Borbola Márta, miközben megmutatta nekünk a használt sütőolajat és zsiradékot rejtő sárga kukát az óvoda előkertjében.

A cél a zöld óvodává válás. A bordányi óvoda előkertjében gyűjtik a használt sütőolajat és sütőzsiradékot, pénzt kapnak érte, amivel a vadasparkot támogatják.
Fotó: Frank Yvette

 

Az óvoda októberben indította el a környezettudatosság felé mutató programját egy országos céggel közösen. A mozgalom célja, hogy a családok az otthon elhasznált sütőolajat és sütőzsiradékot PET-palackban, az olaj eredeti flakonjában vagy befőttesüvegben lezárva cseppmentesen helyezhetik el az intézmény első udvarán található gyűjtőkukába. A „CseppetSem!” program nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, hiszen a nem megfelelően tárolt olaj súlyos szennyezéseket okozhat a csatornahálózatba vagy a talajba kerülve. Ez a szelektív gyűjtési rendszer azonban mindezt megelőzi. Az összegyűjtött olajat újrahasznosítják, biodízel­-alapanyag készül belőle.

Az intézmény az összegyűjtött olaj minden kilogrammja után 25 forintot kap.

– Az összegyűjtött összeget pedig, mivel hivatalosan is madárbarát óvoda vagyunk, a Szegedi Vadaspark madármentő csoportjának adományozzuk. Bízunk benne, hogy a lakosság körében ez népszerű és állandó leadási pont lesz, hiszen gyermekeink, utódaink tiszta környezete, jövője a mi kezünkben van. Ez remek lehetőség, reméljük, sokan élnek vele – tette hozzá Lázárné Borbola Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában