Csongrád-Csanád megye

2021.11.25. 15:20

Véget ért a PET Kupa folyóvédelmi programja

A közelmúltban számoltunk be a PET Kupa Csongrád-Csanád megyét is érintő tiszai expedíciójáról.

Farkas Judit

20211005 Szeged Csongrád megyében a PET Kupa expedíciója. Képen: Ivánfi Csanád, Csanikapitány expedíció vezető Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

A szemétszedő hajón is jártunk, amivel Ivánfi Csanád a szegedi Laposon kötött ki október elején. A folyó határon túli szennyezett gócpontjainak feltérképezésére idén nyáron, a Tisza forrásánál indult útjára a 2,5 hónapig tartó Tisza Expedíció. Ivánfi Csanád és az időről időre hozzá csatlakozó önkéntesek hol raftingcsónakban, hol plasztikladikban, vagy motoros meghajtású hajón, palackokon úszó kajakon hajóztak végig a Tiszán. Október közepén – 55 vízen töltött nap után – az expedíció elérte a Dunát.

Tavaly a Tisza hullámterét járták végig gyalogosan a PET Kupa zászlóvivői helyiekkel, összesen 2142 kilométeren. A szennyezett részeket internetes térképen is jelölték, Szeged és Algyő között mi is velük tartottunk.

A nagy Tisza Expedícióval lezárult a határon átnyúló program, amelyet a Nemzetkö­­zi Beruházási Bank támogatásával indított el két éve a Tiszai PET Kupa. A Tiszta víz, boldog Tisza program során feltér- képezték a a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a folyóvédelmi tevékenység. A Tiszát szegélyező hazai ártéri erdőkben közel 3000 szennyezett területet tártak fel, 300-at már sikerült megtisztítani. Az évek során eddig összesen 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből.

Frank Yvette / Archív fotó

A PET Kupa kilenc éve dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely leginkább a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára és a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon tú­­li szakaszain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában