Helyi életstílus

2021.12.01. 09:00

40 évvel ezelőtt jelent meg a HIV/AIDS

2021 első félévéig 4344 HIV-vel élőt tartottak nyilván az ország­ban – derült ki a Retropajzs Egyesület beszámolójából. Idén december elsején lesz 40 éve annak, hogy megjelent a világon a HIV/AIDS. Ma már azonban minden regisztrált HIV-vel élő számára hozzáférhető a korszerű kezelés.

Munkatársunktól

Ugyan idén van a HIV/AIDS megjelenésének 40. évfordulója, Magyarországon azonban még ma is kizárólag a naprakész ismeretek hiányából fakadó előítéletek mentén esik szó erről, és az egyre növekvő számú, a társadalom legkülönbözőbb szegmenseiből ki­­kerülő HIV-vel élők csoportjáról.

Az érintettek évtizedek óta titkolózásra kényszerülnek, megbélyegződnek, elveszíthe­tik az állásukat, szociálisan ki­­rekesztetté válhatnak, és a „HIV-vel élő”-státuszt meg­síny­­li a családi, baráti és párkapcsolatuk – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért.

Minden év december elsején van az AIDS világnapja, ebből az alkalomból állította össze beszámolóját az egyesület. Így derült ki az, hogy az 1985-től rendelkezésre álló hazai járványügyi adatok szerint 2021 első félévéig 4344 HIV-vel élőt tartottak nyilván az országban, közülük 1122-en kerültek AIDS-stádiumba, és 433 fő hunyt el a szerzett immunhiányos szindróma következtében.

Mint írták, ma már azonban minden regisztrált HIV-vel élő számára hozzáférhető a korszerű, kombinált, antiretrovirális gyógyszeres terápia, így a HIV-fertőzés nem egyenlő a halálos ítélettel.

Az úgynevezett „gyógyszerkoktél” (cART) fegyelmezett szedése és a rendszeres orvosi kontroll mellett a HIV-vel élők vérében és egyéb testnedveiben nem mutatható ki a HIV jelenléte, vagyis nem fertőzők. Sőt, ezáltal teljes életet élhetnek, félelem nélkül vá­­laszthatnak partnert, a nők pedig egészséges kisbabának adhatnak életet, akit már anyatejjel is táplálhatnak.

Az egyesület beszámolt ar­­ról is, hogy az elmúlt években jelentős előrelépés történt a HIV-fertőzött nők azonosítása és kezelése terén az anyáról gyermekre történő HIV-fertő­zés megelőzése érdekében. Ez azonban túlnyomórészt a már diagnosztizált HIV-vel élő nőkre összpontosít. Azon nők esetében, akiknek a várandóssága idején nem végeznek HIV-szűrést, valamint poziti­vitás esetén nem kapnak an­­­­tiretrovirális kezelést, a ter­­hesség, a szülés és a szoptatás során megfertőzhetik a gyermeküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában