Ha a királyfi keresné...

2021.12.01. 18:55

Télen látható Csipkerózsika

Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

„Hétalvó volt Csipkerózsika, horkolt a rózsás kis nózija” – kezdték el mondani a gyerekek a Varró Dani-féle vers első sorait, amikor meglátták az alvó lányt a falon.

Csipkerózsika meséjét még most is ismerik a gyerekek, ha nem is könyvből, de rajzfilmből biztosan.

Tudják, hogy az elátkozott királylány százéves álmát sűrű sövény őrzi csipkerózsából, ami befutotta a vár falát, ahol a lány alszik. Csipkerózsabokrok is nőnek Alsóvároson, a Szövetkezeti úton, de a helyi alvó királylányt nem tüskés bozót, hanem vadszőlő rejti el – amikor van rajta levél. Tavasztól késő őszig csak az veszi észre, hogy ott szundít az indák mögött, aki tudja, hol keresse. Kóbor királyfi véletlenül nem találja meg.

Ahogy elmúlik a nyár, egyre színesebb lesz a palotája: az őszi színekből mindegyiket felvonultatja egy vadszőlővel befutott fal, még azt is, amiről nem tudtuk, hogy létezik. Aztán elkezdenek hullani a levelek, és kivillan egy becsukott szem, egy száj, egy hajtincs. Végül az első fagyok felfedik a rejtekhelyet, és előbukkan a lány, akit valakinek meg kellene csókolni, hogy felébredjen. Idén is ez történt, hátha most jár arra illetékes: az eddigi években Csipkerózsikának nem volt szerencséje, vagy csak nem volt kedve felkelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában