Hirdetés

2022.01.04. 13:12

6 januári népszokás, hogy jól induljon az év

Forrás: pixabay

Az új évben mindig egyfajta tiszta lappal indulunk, legalábbis jó ezt hinni. Így aztán már a régiek is úgy tartották, hogy jobb bebiztosítani magunkat mindenféle szokással, hogy megerősítsük az új évben a szerencsénket. Miután lemennek az ünnepek, és újra visszatérnek a hétköznapok, könnyű valamiféle ürességet érezni. Így hát jól tesszük, ha a népi hiedelmekre hagyatkozva megpróbálunk némi izgalmat csempészni ezekbe a napokba

 

A januárt a keresztény hagyomány szerint szokás Boldogasszony havának, a népi hivatkozás szerint pedig fergeteg havának is hívni. Neve – ahogy a többi hónapnevünk is – latin eredetű, Janusra, a kétarcú isten nevére utal, aki egyben a kezdet és a vég, a szerencsés kezdet és a kapuk, átjárók őrzője. Több népszokás is kapcsolódik ehhez a különleges hónaphoz. 

1. Január 6. - Vízkereszt

Ezzel a nappal el kell engednünk a karácsonyi ünnepkört, de nem kell sokáig búslakodni, mert nem maradunk mulatság nélkül, hiszen indul a farsangi időszak. 

 

A nyugati keresztény egyház ekkor ünnepli a napkeleti bölcseket. A vízkereszt név pedig abból fakad, hogy Jézus megkereszteléséről is ekkor emlékeznek meg. Régen ilyenkor haza is vitték a szenteltvizet, az állatoknak is adtak belőle és a házat is megszentelték vele, hogy védve legyen a rossz szellemektől.

 

Ilyenkor szokták hagyományosan a karácsonyfát is lebontani. De ne hamarkodjuk el a dekoráció lebontását, hiszen a tél marad. Válasszunk olyan dolgokat, amik nem kifejezetten karácsonyi, hanem inkább csak téli dolgok. Ilyenek a különböző mécsesek, a kis világító házikók, vagy hópehely díszek. A Kikben például ünnepek után is találhatunk majd ilyeneket. 

Forrás: pixabay

2. Január 17. - Antal nap

Szent Antalról emlékezik meg ez a jeles nap, aki a háziállatok védőszentjeként ismert.

 

Az a hiedelem kapcsolódik hozzá, miszerint, ha orbánc kínoz egy embert, amit Szent Antal tüzének is neveztek, akkor három Antal nevű embernek kell körbeállni a beteget és ráfújni a közösen szívott pipa füstjét, ez kioltja a tüzet. Fontos volt, hogy a pipát a tűzkő hétszeri csiholásával gyújtsák be. Na most, hogy valóban használt-e, ki tudja, de szakrálisan biztosan jelentős volt.

 

Azért mi inkább fordítsuk ezt a napot különös tekintettel a háziállatainkra. Tegyünk egy nagy sétát a kutyával és halmozzuk el ínyencségekkel a macskát. 

3. Január 18. - Piroska nap

Ajjaj, „ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy”. Szóval nagyon reménykedni kell, hogy ez a jó Piroska nem hoz ránk fagyot, mert aztán nem szabadulunk a zimankótól egyhamar. De ha még szingli lányok vagyunk, akkor hideg ide vagy oda, könnyű dolgunk lesz, még ebben az évben férjhez megyünk. Ugyanis azt tartja a népi hiedelem, hogy ha a lány ezen a napon piros kendőt tesz a nyakába, még abban az évben elkel. Hajrá lányok! 

 

Forrás: pixabay

4. Január 21. - Ágnes nap

Ez is egy olyan nap, ami a lányoknak, asszonyoknak kedvez. Először a várandós nőkön van a sor, akik a hiedelem szerint, ha ezen a napon sós vízben fürdenek, a gyermekük egészséges lesz.

 

Ha viszont még eladósorban van a lány, akkor érdemes böjtölni, és megálmodhatják a jövendőbelijüket.

 

A férfiak pedig inkább az időjárást lesték ekkor, és szerintük, ha Ágnes napon jó idő van, akkor jó lesz a termés az évben. 

5. Január 22. - Vince nap

Mi máshoz is kapcsolódhatna Vince napja, mint a borászokhoz. A szőlősgazdák a generációk során azt figyelték meg, hogy ennek a napnak az időjárása megmutatja, milyen lesz abban az évben a szőlőtermés. Így aztán január 22-én reggel igencsak aggódva reménykedtek, hogy kisüt majd a nap, és bőséges borhozamra számíthatnak majd. 

 

Hagyomány ilyenkor még az úgynevezett vincevessző vágás, amit a lakásban rügyeztettek, és ezzel jósolták meg az azévi szőlőhozamot.

 

Ha nincsen a közelünkben egy szőlőbirtok, akkor elég, ha csak ezen az estén leülünk a szeretteinkkel egy pohár finom bor mellé beszélgetni, ezzel ünnepivé téve ezt a napot. 

Forrás: pixabay

6. Január 25. - Pál nap

Ki ne hallott volna a híres Pálfordulásról. No, ekkor emlékezünk meg erről a tettről. 

 

Természetesen ekkor is vannak időjárásjósló hiedelmek. Miszerint, ha az ember meglátja ezen a napon az árnyékát, akkor még sokáig tart a rémes hideg. Ha azonban a medve kicammog a barlangjából, megdörzsöli a szemét, és nekikezd teendőinek, jó időre számíthatunk. 

Forrás: pixabay

Megállapíthatjuk, hogy főleg a házasságra, a terméshozamra és az időjárásra vonatkozó hiedelmek és jövendölések tarkítják a januárt. De hát ezeknél tulajdonképpen nem is nagyon vannak fontosabb dolgok az életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában