Szegedi hírek

2022.01.23. 17:08

Díjat kapott Benyik György római katolikus plébános

delmagyar.hu

Archív fotó: Karnok Csaba

Közleményük szerint Benyik György a Szegedi Biblikus Konferencia megalapításával, folyamatos szervezésével hosszú időn át és jelentős mértékben járult hozzá a hazai katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez, egymás kölcsönös megismeréséhez és megbecsüléséhez.

 

 

Benyik György 1989-ben indította útjára a Szegedi Biblikus Konferencia rendezvény-sorozatot, amely azóta is minden évben találkozási fórumot kínál a hazai és a határon túli, katolikus bibliatudósok számára.

 

 

Már 1989-ben, az első összejövetel kapcsán felmerült a kérdés, hogy nyisson-e a konferencia a többi felekezet felé. Benyik György a nyitás mellett döntött: a szegedi rendezvénysorozat ezzel a bibliatudomány magyar nyelvű művelői számára az ökumenikus találkozás és a felekezetközi párbeszéd legfontosabb fórumává vált.

 

A közlemény emlékeztet rá: a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma 2018 novemberében alapította meg a Pro Unitate in Christo díjat és fogadta el a díj adományozásának rendjét. A díj neve magyar fordításban: A Krisztusban megélt egységért.

 

 

A díj létrehozásának elsődleges célja az ökumenikus, felekezetközi párbeszéd szimbolikus elősegítése volt hazai és nemzetközi vonatkozásban, mindenekelőtt a római katolikus és a református egyház között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában