Csongrád-Csanád megye

2022.01.26. 14:30

Jó kondícióban tartják télen a megyei vadakat

Október közepétől március közepéig etetik a vadakat a vadásztársaságok. Nemcsak kötelességük, hanem érdekük is a vadállomány jó kondícióban tartása.

Kovács Erika

Szükség van a takarmányozásra, az őzeknek nem sok táplálék jut a fagyos mezőkön.  Fotó: Kovács Erika

Csongrád megye keleti felében, a Tiszától keletre, az M43-as autópályától északra lévő, mintegy 200 ezer hektáros terület tartozik a Maros-Csongrádi Tájegységhez, tudtuk meg a terület tájegységi fővadászától, Soós Lászlótól. Százhektáronként minimum egy etetővel számolva is legalább kétezer vadetető található a területen. 

– A vadállomány téli gondozása, jó kondícióban tartása a vadásztársaságoknak nemcsak kötelessége, hanem jól felfogott érdeke is. Területünkön főleg apróvadak élnek, mezei nyulak, fácánok, de a tájegységen belül sok őz, és itt-ott kisebb számban vaddisznó, dám- és gímszarvas is megtalálható – mondta Soós László. Hangsúlyozta, a vad egészsége szempontjából fontos, hogy bár az idei tél ezen szakasza igen hideg, de nincs magas hótakaró, ami nagyon lerontaná az állatok kondícióját, részben a kevés táplálék, másrészt a felfázások miatt. 

– Az éjszakai kemény fagyok azonban így is kiveszik az állatok energiáját, kell az utánpótlás. Minden vadgazdálkodási egység felelősen áll ehhez a kérdéshez – emelte ki Soós László. Főleg energiadús takarmánnyal etetik a vadat, kukoricával, szilázzsal, napraforgóval, ocsúval. 

– Mivel most alig van hótakaró, a kikelt vetésekből megfelelő zöld takarmányhoz jutnak – mondta a fővadász, s hozzátette, ezzel nem okoznak nagy kárt a gazdáknak, ha lerágják a búzát, az még akár a bokrosodást is elősegítheti. A vad a folyadékot ilyenkor, télen harmatból vagy dérből, hóból veszi fel. 

A fővadásztól megtudtuk, a gondos vadállomány-kezelésnek köszönhetően az időjárás miatt nem tapasztaltak elhullásokat. 

– A vadgazdálkodásunk része, hogy az ínséges időkben takarmányozzuk a területünk vadjait. A takarmányozást már október közepén kezdtük, hogy hozzászokjanak a helyhez állatok és nagyjából március közepéig, végéig rendszeresen feltöltjük az etetőket abraktakarmánnyal, szálastakarmányokkal, különböző szénákkal, szoktunk lédús takarmányt is kitenni, ami a folyadékpótlást segíti. Vadászaink hetente járják végig a terület etetőit és gondoskodnak az utánpótlásról – tudtuk meg Szarka Attilától, az Árpádhalmi Községi Vadásztársaság vadászmesterétől. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában