Makó

2022.01.18. 16:00

Pajkos és Szende sokat segít a suliban

Jó szolgálatot tesz a makói Galamb József Agrártechnikumban az a két kutya, amelyeket az intézmény tavaly novemberben vásárolt – győződtünk meg erről tegnap. Az állatok segítenek a diákoknak az esetleges feszültségek oldásában, egyúttal általuk megtanulhatják a felelős kutyatartást is.

Szabó Imre

Forrás: Szabó Imre

– Nagyon örülünk a kutyáknak, feldobják a közösséget a szünetekben – mondta Roszkos Marcell Levente, a Galamb József Agrártechnikum egyik diákja az iskola két kutyájáról. – Engem is felvidítanak, jó játszani velük, simogatni őket – tette hozzá. Ennek tanúi is lehettünk, hiszen láttuk, hogy az egyik szünetben valósággal ellepte egy csapat fiú a barátságos állatokat. A kutyák nagyon élvezték a dögönyözést, kényeztetést. 

A golden retriever, kan testvérpár tavaly novemberben, nyolchetes korában érkezett Ma­­kóra. Az iskola alapítványa egy orosházi tenyésztőtől vásárolta az ebeket. Ahogy megérkeztek, egyből népszerűek lettek. Előbb az igazgatói iroda titkárságán összegyűlt munkatársak, pedagógusok, majd néhány perc múlva, kicsengetés után a diákok simogatták, ölelgették őket. Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója akkor azt mondta, már évekkel ezelőtt gondolkoztak azon, hogy kutyákat hoznak az intézmény területére, hogy a diákok az óraközi szünetekben dédelgethessék őket, oldva az esetleges feszültségeket, tehát terápiás céllal. 

A két játékos kutyust tanárok és diákok egyaránt szívesen simogatják. 

Fotó: Szabó Imre

Időközben az állatok megnőttek és otthonosan játszadoznak az iskola udvarán. Az egyik melléképületben szalmával bélelt házuk van, amelyet a diákok készítettek. Labdát is kaptak, etetésükről, gondozásukról pedig felváltva gondoskodnak az erre jelentkezett tanulók hétvégén is. Nevük szavazás révén lett Pajkos és Szende. 

Az igazgató, Horváth Zoltán elmondta, megérte beszerezni a kutyákat. A diákok mellett a tanároknak, technikai dolgozóknak is segítenek még vidámabbá tenni a mindennapokat. Ő maga is gyakran meglátogatja őket az udvaron. – Volt szülő, aki örömmel jelezte, hogy a gyerek hozzáállása az iskolához, a tanuláshoz pozitív irányba változott – mondta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában