Szegedi hírek

2022.02.01. 20:31

A pásztorok és a fotózás kapcsolata

Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész, fotográfus volt a szegedi fotográfusok és a fotó iránt érdeklődők találkozója avagy Terítéken az objektív elnevezésű beszélgetéssorozat harmadik előadásának vendége kedd este a Szent-Györgyi Albert Agóra kamarateremben, ahol a vendéggel Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat főszerkesztője beszélgetett. 

Nagy Gáborral Bene Zoltán beszélgetett. Fotó: Kuklis István

A zenei témákban és muzsikában bővelkedő beszélgetésen a néprajz és a fotográfia kapcsolatával kezdték a beszélgetést, majd vendég magáról és az indíttatásáról beszélt. Szegeden néptáncolt, majd brácsán kezdett játszani, de amikor ifjabb Csoóri Sándort hallotta és látta dudán játszani, ő is kedvet kapott hozzá. Ebben Szurdi Zsolt, a Városi Rock Klub vezetője segített neki, de amikor 1996-ban a tévében meglátta az egri dudástalálkozón beszélő egyik pásztort, elhatározta, hogy tőle tanulja meg a dudálás fortélyait. 

 

Felkereste otthonában, a Nógrád megyei Tereskén, így kezdődött a kapcsolatuk. Ő volt Pál István, az utolsó hagyományőrző palóc dudás, akit Árvai Sándorral, a Hortobágy Örökös Pásztora címmel kitüntetett juhásszal együtt a mesterének tart. A mestereiről szólva Nagy Gábor azt mondta, zeneileg, néprajzilag is először fontos a bizalom megteremtése, és ugyanez igaz a fotózásra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában