2022.05.12. 17:26
Szabadtűzi lovaggá avatták a 30 éves Dékány Leventét
A balástyai Dékány Leventét a közelmúltban avatták a Szabadtűzi Lovagrend tagjává. Igaz, a címet már két éve odaítélték neki, de a hivatalos ceremónia a koronavírus-járvány miatt halasztódott.
Dékány Levente, a Szabadtűzi Lovagrend tagja serlegeivel, okleveleivel. Fotó: Kuklis István
A balástyai Dékány Leventével, a 2008-ban alapított, jelenleg 296 fős Szabadtűzi Lovagrend egyik legújabb és megyénkben legfiatalabb tagjával pályafutásáról beszélgettünk. Tízéves szakmai tapasztalatával, tudásával érdemelte ki a címet, és azt is meg kell említeni, hogy 21 évesen már megválasztották a Gasztronómia Nagymesterének szülőfaluja, Balástya egyik rendezvényén.
Kiskoromban, amikor ülve megtartani sem tudtam még magam, találkoztam először a szabadban főzéssel: édesanyám odaültetett a bográcshoz, és a hátamat székkel támasztotta meg. Úgy gondolom, akkortól kezdett kialakulni bennem a vonzódás a szabadtűzi ételkészítéshez, a hagyományok őrzése
– kezdte a 30 éves, séfkabátot viselő, Szegeden dolgozó fiatalember. 2010 óta főz és jár szabadtűzi megmérettetésekre, az egyik asztal harmadáig telt serlegeivel.
Lovagrendi tagként évente 3-4 versenyen részt kell vennem, főzve vagy zsűrizve. Eddig országos és nemzetközi első helyezéseket is szereztem – mondta el a Délmagyarországnak.
A kedvencem a tárcsán készített zöldséges apróhús csirkéből, de a pörkölteket és a palacsintát is saját recept alapján készítem, utóbbihoz van egy 40 centis palacsintasütőm
– sorolta Levente. Azt is elárulta, több lábon áll: a szakács mellett koktélmixer és pultos képesítése van, bár ez utóbbit még nem gyakorolta, a családi gazdaságban fejes és kelkáposztát, burgonyát és fehér paprikát termesztenek fólia alatt, és akkor sem jön zavarba, ha traktorra vagy egyéb mezőgazdasági gépre kell pattannia. Sokat köszönhetek a szüleimnek, amikor még nem volt patrónusom, anyáék támogattak mindenben, illetve a barátaim, ismerőseim is sokat segítenek. Például elkísérnek a versenyekre, sátrat állítunk, nekik is főzök, és együtt várjuk meg a végeredményt, az eredményhirdetést. A szabadtűzi vendéglátás, főzés vonz igazán, ezt szeretném a jövőben még többet gyakorolni, szívesen megyek maszek rendezvényekre, például lakodalmakra és ballagásokra is. Egyébként szabadtűzön is minden étel elkészíthető, csak gondolkozni, agyalni kell egy kicsit, hogy miként
– mondta Dékány Levente.
Beszélgetésünk végén elárulta, szívesen rendezne főzőversenyt a lovagrend tagjainak bevonásával, például az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, azért is, mert szeretné a középkori magyar étkeket újragondolva elkészíteni, a hagyományos, régi ízeket újraalkotni és megszerettetni az emberekkel.