Helyi életstílus

2022.05.28. 16:17

Szüleiket verik KRESZ-ben a ruzsai gyerekek

Közel két évtizedes hagyománya van a ruzsai iskolában a KRESZ-szakkörnek és a közlekedésbiztonsági oktatásnak. Nem csoda, hogy egymás után hozzák el az előkelő helyezéseket a versenyeken a diákok.

Népszerű a KRESZ-szakkör a ruzsai iskolában. Sorban hozzák haza a díjakat a közlekedésbiztonsági versenyekről a diákok. Fotó: Arany T. János

Azért ültünk le beszélgetni az egyik tanteremben Ruzsán, a Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, hogy megtudjam, melyik versenyeken ki milyen helyezést ért el, de gyorsan be­­lezavarodtam a sok adatba. 

Tegyük hozzá, hogy a tanárnő is. Ami nem csoda, mert ha valamelyik közlekedési versenyen indulnak a ruzsai iskolások, azt lehet, hogy meg is nyerik. 

Eredmények 

A Ki a mester két keréken? kerékpáros verseny megyei fordulóján a hatodikos Sólya Soma III., Vadnay Kata I. he­­lyezést ért el. Kata ezzel az eredménnyel elnyerte, hogy képviselheti Csongrád-Csanád megyét lány kategóriában az országos versenyen június elején Egerben. 

A Kerékpáros Iskola Kupa megyei fordulóján a nyolcadikos Csordás Nikolett II. helyezést, osztálytársa, Chiliciuc Márk I. helyezést ért el. Márk ezzel az eredménnyel bejutott az országos fordulóba, ahol húsz diák közül a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: Arany T. János

Sokat segít 

Márk éppen Szegedről, a tanpályáról érkezett a beszélgetésre, a segédmotoros jogsiján dolgozik Nikihez hasonlóan. Azt mondják, ezzel az elő­élettel könnyebben haladnak, hatalmas segítség számunkra az, amit az iskolában tanultak a KRESZ-szakkörön. 

A diákok felkészítő tanárai, Csonka Gáborné Mariann és Czifra Balázs hetente kétszer tartanak szakkört a ruzsai gyerekeknek a Szegedi Tankerületi Központ támogatásával. A szakkör közel két évtizedes múltra tekint vissza az iskolában. 

Innen szép nyerni 

 Különösen azt díjazom a gyerekeinkben, hogy amikor elmennek ezekre a verse­nyekre, felültetik őket egy is­­meretlen városban egy ismeretlen kerékpárra, kapnak egy fülest a fülükbe, megy mögöttük egy rendőrautó, és kapják a fülhallgatón az utasításokat, miközben a faluban van három macisajt (elsőbbségadás kötelező tábla), két stoptábla és két gyalogátkelő. Innen szép nyerni 

– mondta a tanárnő. Hozzátette, amikor a gyerekek hazaviszik a kitöltött tesztlapokat, igen gyorsan kiderül otthon, hogy jobbak benne, mint a szüleik. 
 

Címkék#KRESZ#Ruzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában